У Художньому музеї Луцька відбудеться акція «Ніч музеїв – 2021»

17 Травня 2021, 15:12
695

У Художньому музеї відбудеться Міжнародна культурно-мистецька акція «Ніч музеїв – 2021». Її тема: «Європа-Україна. За покликом взаємопритягання».

Про це йдеться на сайті міськради.

Акція стартує у понеділок, 17 травня о 20:00 годині.

Мета проєкту: актуалізація визначних явищ української культури та їхньої спорідненості з європейськими традиціями.

Учасникам дійства запропоновано програму з двох розділів, які концентрують увагу на яскравих явищах української культури початку ХХ століття та його останніх кількох десятиліть.

Перший розділ – «Лариса Косач: аристократка, поетеса, жінка».

«Свідомо оминувши поширені сьогодні концепції про фольклорне підгрунтя в творчому доробку Лесі Українки, увага акцентується на інших аспектах – її відданості ідеям рицарства й патриціанства, духовному зв’язку з модерним мистецтвом тогочасної Європи. Ці посили домінуватимуть як у театралізованому дійстві, сценарій якого створений у співпраці з театром-студією «КолоЛесі» та його очільницею Світланою Органістою, заслуженою артисткою України, так і у професійних рефлексіях науковців на зазначену тему», – повідомляють організатори.

Читайте також: У Рівному стартує «Музейний марафон – 2021»

Другий розділ «Пабло Пікассо і традиції європейського модернізму в українській графіці другої половини ХХ століття». Ця частина проєкту спонукатиме учасників подумки перенестись у реалії соцреалізму, коли українське мистецтво творилось в умовах ідеологічного тиску і лише окремі особистості дозволяли собі протистояти усталеним офіційним стандартам.

Тоді для них орієнтація на європейські здобутки в царині пошуків нової виражальної мови була підґрунтям у виборі особистого творчого шляху.

Діяльність Пабло Пікассо (1881 – 1973), його революційні відкриття у мистецтві мали величезний вплив на прогресивних українських мистців.

Це зримо демонструватиме експозиційний ряд виставкового проекту в Художньому музеї, виявляючи не тільки запозичення українськими художниками окремих стилістичних і технічних прийомів, а й наповнення їх барвами національного змісту.

«Твір Пабло Пікассо «Жінка в кольє» з колекції Волинського краєзнавчого музею надає можливість зустрічі з унікальним артефактом, демонструючи одну із сторінок творчості видатного іспанця. Водночас він дозволяє простежити проекцію співзвучних йому пошуків та здобутків у творчості українських графіків. Виставка містить лінорити, дереворити, офорти із фондових запасників Волинського краєзнавчого музею, колекції Музею Сучасного українського мистецтва Корсаків та приватних зібрань», – зазначають організатори.

Подія відбуватиметься із дотриманням вимог карантину.

Читайте також: Музей Корсаків запрошує на культурно-мистецьку акцію «Ніч музеїв»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024