Колківські лісівники упорядкували польське поховання часів Другої світової війни

30 Квітня 2021, 18:36
1821

Напередодні поминальних днів, працівники Колківського лісового господарства упорядковують могили часів Першої та Другої світових воєн, які знаходяться в лісових масивах. 

Про це повідомили на сторінці ДП Колківсього лісового господарства у фейсбуці.

Про історію одного із поховань пам’ятають жителі села Рудники Маневицького району Волинської області. За спогадами місцевих жителів, у 1942 році польське поселення Обурки спалили, а всіх його мешканців розстріляли. В урочищі Обурки було 22 сім'ї поляків.

Читайте також: На Зарічненщині школярі впорядкували могилу невідомого солдата

«Сюди приїхала німецька поліція і оточила це польське поселення. Всіх зігнали в одну клуню і розстріляли. Коли поляків розстріляли, то жителів села Рудники з підводами пригнали на Обурки. Одним доручили вивозити польське майно в Колки, а іншим було дано завдання закопати трупи в урочищі Обурки, де і зараз є їх могила», – йдеться у дописі.

У 1944 році, Комісія для розслідування злочинів склала список вбитих – це імена 23 чоловіків та 25 жінок. Із загальної кількості вбитих – 20 становили діти у віці 15 років.

«Ніхто тоді не знав причини цієї трагедії. Лише пізніше стали говорити про те, що ніби урочище Обурки було місцем, де збирались поляки з інших поселень, що ніби вони мали заховану зброю і свою підпільну організацію», – йдеться у дописі.

Читайте також: Темний ліс пам’яті: репортаж з однієї братської могили




 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024