«Волинь'43» стала елементом гібридної війни, яку розв'язала Росія не лише з Україною», – історикиня

10 Квітня 2021, 12:37
Оксана Каліщук 1596
Оксана Каліщук

Російські урядовці використовують тему Волинської трагедії, щоб посварити Україну і Польщу.

Чому історія українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни має стати пріоритетною темою національної безпеки пояснила луцька історикиня, професорка Оксана Каліщук в ефірі програми «Retro-Волинь» на 12 каналі.

 «Ця тема стала елементом гібридної війни, яку розв’язала Росія не лише з Україною, але й з Європою загалом. Ця тема звучить на всій сайтах пов’язаних з «ЛНР-ДРН», в заявах представників окупованого Криму, від офіційних представників Російської Федерації, наприклад,  Сергія Лаврова чи в останньому тексті Володимира Путіна, опублікованому в одному із американських видань. І коли Путін ставить цю тему в один ряд з Катинню та іншими знаковими злочинами, то чи це не є загроза для національної безпеки?»,  каже Оксана Каліщук.

Науковиця наголошує, що ця тема не є регіональною, а державною. Адже в українсько-польському міждержавному контексті ми постійно спостерігаємо загострення і дипломатичні скандали.

Наприклад, виступи президента Польщі Анджея Дуди чи ситуація з Грушовичами, де зруйнували пам’ятник УПА.

Читайте також:

 «То була звичайна етнічна чистка»: повний текст заяви президента Польщі в Олиці. ВІДЕО

Президент Польщі написав лист на Волинь про «різню». ФАКТЧЕК

«Допоки тема українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни буде темою Луцька, Львова, ця дискусія ніколи не буде успішною. Варшава буде розмовляти на рівних лише з Києвом. А в Республіці Польща ця тема є державною, це тема політики пам’яті. І якщо ми хочемо, щоб цей діалог був на рівних, щоб українську позицію було почуто, то з Варшавою мусить розмовляти Київ»,  переконана Оксана Каліщук.

Повне відео програми:

Коментарі
12 Квітня 2021, 12:45
Пані вже забула як запрошувала на "конференцію"?
15 Липня 2022, 07:03
лаконічно а не годинами час слухача ... Оптимізм і перспектива між нашими народами ...
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024