Квітково-поетна епопея Шацьких вулиць

29 Березня 2021, 14:10
Шацьк. Фото Влада Мальцева 1131
Шацьк. Фото Влада Мальцева

Шацьк – одне з найдавніших поселень на території Волині. І хоча воно не має такої яскравої історії, як, скажімо, сусід-Любомль, заснований 1287 року, та все ж, зважаючи на археологічні знахідки, можна вважати, що його історичне минуле не менш насичене та цікаве.

Перша згадка про Шацьк, як пише Вікіпедія, належить до 1410 року, коли польський король Ягайло відрядив своїх мисливців до Шацьких лісів на полювання, щоб заготовити м'ясо для війська напередодні битви з німецькими загарбниками під Грюнвальдом. Шацьк, як і більша частина інших земель Волині, у 40-х роках XIV століття був захоплений Литовським князівством.

У 1564 році Шацьк входив до складу Любомльського староства. Походження самої назви Шацьк є кілька версій. Як пише Вікіпедія, за одними даними, назва Шацьк походить від назви гори Саської.

Друга версія  назва Шацьк походить від німецького слова «дорогоцінний». Ще одна теорія назви  місцевість навколо Шацька завжди була дуже болотиста, хитка.

Від слова «шататись», походить назва Шатськ, а при скорочення букв вийшла назва Шацьк. Також є припущення, що власником багатих угідь був Шечко, а від цього прізвища, ймовірно могла з'явитись назва Шацьк.

Інша ж версія звучить найбільш красиво: коли тут селились люди, то їх зустріла багата, прекрасна, квітуча природа, дрімучі ліси, і ніби дзеркальця серед них, озера, Ошатна, гарна місцевість. З часом буквене скорочення призвело до появи назви.

Читайте також: Шацьк: історичні віхи розвитку селища

А от чи пригадає хтось, яка з вулиць селища є найдавнішою та яку назву вона мала?

1

З кожним наступним десятиліттям селище розширюється, розростається, а на його карті з’являються нові й нові вулиці, яким дають назви. 

Старі ж назви вулиць змінювали на нові, бо минав час, змінювалася історія, а з нею з'являлися нові герої, нові відомі люди. Але цезалишимо історикам для досліджень.

Сьогодні в Шацьку є 85 вулиць, за назвами яких криється безліч історій, людських доль, уподобань, історичних подій як місцевих, так і загальноукраїнських.

Читайте також: Секрет «Вовчої гори» в Рожищі

З назв вулиць бачимо тяжіння шачан до квітково-садово-польових назв, оскільки з ними пов'язано назви майже двадцяти вулиць: Пісочна, Поліська, Польова, Садова, Світла, Сонячна, Соснова, Тиха, Приозерна, Лугова, Березова, Вересова, Вереснева, Вишнева, Вільхова, Грибна, Природна, Зелена, Лісова, Озерна, Очеретна... А чого вартує вулиця Калинова!

Чимало шацьких вулиць мають імена видатних осіб, як от наприклад вулиця космонавта Гагаріна, князя Данила Галицького, козацького ватажка Северина Наливайка та гетьмана Богдана Хмельницького, громадського та політичного діяча, історика Михайло Грушевського, публіциста, історика та філософа Михайла Драгоманова, композиторів Миколи Лисенка, виконавців та авторів пісень Назарія Яремчука Володимира Івасюка, поетеси, перекладачки, громадської діячки Лесі Українки, російського біолога та селекціонера Івана Мічуріна, українського військового діяча, поета-шестидесятника Василя Стуса, письменника Олеся Гончара, заслуженого діяча мистецтва Дмитра Луценка, а також Тараса Шевченка та письменника та кінорежисера Олександра Довженка.

1

Не оминули увагою в назвах і місцевих знаменитостей. Мабуть, багато кому з шачан не раз доводилося, вказуючи адресу чи то «Нової пошти», чи то свого проживання, повторювати: вулиця не Сковороди, а Шковороди, на що отримувалискептичний погляд.

Бо ж таки вулицю, що веде на СвітязьнародіСвітязька), назвали на честь партизана Степана Шковороди. Увіковічнили шачани й прізвище відомого в Україні та Волині зокрема керівника партизанського руху Олексія Федорова.

Окрім цього, ще одна вулиця в Шацьку має «партизанську» назву: дівчини-розвідниці із села Кропивники Ярини Смоляр, котру закатували нацисти, намагаючись у тої вивідати місце розташування партизанів.

Читайте також: Корилися нацистам, бо всі хотіли жити – спогади шачанина про життя в окупації

Вулицю на новому кварталі, що в урочищі Дуга, назвали в честь місцевого лікаря Трояна Марфюка, котрий відзначався професіоналізмом, чуйним ставленням до пацієнтів. На жаль, лікар помер у молодому віці.

Декілька вулиць мають «професійні» назви: Електриків, Будівельників, Рибальська, Промислова, Ринкова, Туристична.

1

Чимало у назвах шацьких вулиць криється історичних подій. Наприклад, 8 Березня: як не кажіть, але возвеличення жіноцтва у цій даті має не ключове значення, а от їхня боротьба за свої права – таки варта уваги суспільства.

Патріотичні настрої українців мають назви вулиць Січових Стрільців, Козацька, 1 Грудня (саме в цей день 1991 року 90,32% українців на Всеукраїнському референдумі проголосували на Незалежність України).

Найдовша «патріотична» вулицяНезалежності, довжина якої сягає до 5 кілометрів. Центральна вулиця селища має назву 50 років Перемоги. Думаю, усі здогадуються, яка подія криється у ній.

Після здобуття Україною незалежності декілька вулиць депутатам селищної ради довелося перейменувати, адже возвеличувати комуністичні назви в них – нонсенс.

Наприклад, тодішня Комсомольська у 1992 році рішенням селищної ради стала Волі, Леніна уже згадувана Незалежності, Жовтневої РеволюціїВишневою, Радянської АрміїБрестською, Чапаєва – Приозерною, а вулиця комуніста, організатора «червоного терору»  Дзержинського – Природною.

Читайте також: Ретро-світлини будівель Шацька

Є ще в Шацьку Кільцева, Миру, Волинська, Гарманівська, Карасинська, Київська, Коротка, Молодіжна, Нова, Новоселів

Як то кажуть, вулиць в Шацьку  «до кольору, до вибору»!

1

Віта ШЕПЕЛЯ, ФОТО ВЛАДА МАЛЬЦЕВА

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024