Проєкт «Libraria», який допоможе віднайти згадки про предків у пресі

11 Лютого 2021, 17:42
Луцький замок із газети «Наше життя», 1947 р. 1357
Луцький замок із газети «Наше життя», 1947 р.

Завдяки цікавому українському проєкту «Libraria», можна віднайти згадки про своїх предків у пресі. Його організатором є компанія «Архівні інформаційні системи».

Також до реалізації цього проєкту долучилися українські бібліотеки, архіви, музеї та дослідницькі установи. Про це пише дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко на сайті Центру вивченя генеалогії «Пращур».

Головним меседжем проєкту є оцифрування української періодики і відкритий доступ до неї читачів із усього світу. Ресурс існує уже вісім років. 

Станом на 2020 рік, учасникам проєкту вдалось опрацювати близько 400 видань не лише на українській, а й німецькій, польській та інших мовах. Видання охоплюють час від початку ХХ століття до 1950-х років.

Читайте також: Генеалогічні документи на сайті проєкту «OSA»

Для зручності користувачів на сайті проекту існує текстовий пошук. Можна шукати прізвища, населенні пункти, назви підприємств чи історичні дати.

Окрім того, коли ви отримуєте результат на заданий пошук, то він має два формати, один із яких текстовий. Тобто ви можете скопіювати текст і далі його вивчати та опрацьовувати.

Розробники передбачили кілька варіантів пошуку тексту. Зокрема, із запропонованого списку, ви можете обрати якесь окреме видання, і шукати не в усіх файлах, а лише в ньому. Це зручно, адже економить час. 

На сайті можна вибрати місце видання, а також мову преси. Такі налаштування можуть бути корисні для дослідників преси різного періоду, адже завдяки цьому можна собі зручно виставити налаштування. 

Читайте також: Зима в Луцьку майже 100 років тому

Дослідниця згенерувала кілька пошуків:

Крім того  усю представлену пресу на сайті посортували по відповідних розділах, що дуже допомагає при пошуку. До прикладу, тут є такі розділи, як «Єврейська міжвоєнна періодика Галичини, Волині та Буковини», «Радянські газети 1920-х років».

На сайті також можна шукати  зображення людей та місцевостей. Ось до прикладу результати пошуку слова «Луцьк».

Досить цінними в тогочасній пресі є розділи, де люди розшукували своїх родичів, з якими втратили контакт в роки війни. Часто в таких оголошеннях можна знайти знайомі населені пункти та прізвища.

Читайте також: Волинь–Род-Айленд: як історик віднайшов родичів-емігрантів. #ЦінаІсторії

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024