Волинь–Род-Айленд: як історик віднайшов родичів-емігрантів. #ЦінаІсторії

23 Грудня 2020, 16:52
1660

У рамках флешмобу #цінаІсторії волинянин Сергій Янішевський поділився як вдалося відновити зв'язки із родичами, які емігрували в США ще на початку ХХ століття.

Тітка його бабусі Євдокія Савка разом із чоловіком Максимом Єжовським емігрували із села Саджівки, що тепер у Гусятинському районі на Тернопільщині та поселилися у Менвіллі, що в штаті Род-Айленд.

Певний час між сім'ями тривало листування, але в радянський час мати таких родичів було небезпечно. З тих пір зв'язок надовго перервався. Його вдалося відновити лише в 2018 році.

Читай також: Після довгих пошуків бразилець віднайшов своїх родичів на Волині

«#ЦінаІсторії 

Я не дочекався поки мене тегнуть і сам вирішив долучитися до крутого флешмобу, щоб підтримати круту ініціативу Район.Історія. 

На фото рідна тітка моєї бабусі Євдокія Савка та її родина, яка проживає у штаті Род-Айленд в США. Ще в 1909 році вони з чоловіком Максимом Єжовським емігрували із села Саджівки, що тепер у Гусятинському районі на Тернопільщині та поселилися у Менвіллі на Роад Айленд. Там вони працювали у текстильній промисловості. Розросталася також і родина - у сім'ї народилося троє дітей.

Деякий час листування між родичами в Україні та у США тривало. Та якось (десь у 50-х) брат Євдокії та дядько моєї бабусі заборонив листування, бо ж у радянський час мати родичів у Америці було небезпечно. З тих пір листування припинилося і зв'язок перервався. На пам'ять лишилася лише одна фотографія на якій усміхнена і життєрадісна Євдокія разом зі своїми дітьми та імена емігрантів на звороті. 

Вже у часи Незалежності бабуся намагалася відновити спілкування, хоча б з нащадками тітки. Писала листи за старою поштовою адресою, надсилала запити у Червоний хрест та навіть програму «Жди меня». Та все марно.

І тут на допомогу прийшла генеалогія. У 2018 році досліджуючи лінію бабусі і вносячи дані на сайті Geni, у мене виникло співпадіння – хтось теж шукав тих же самих людей! Виявилося, що це правнук Євдокії Адам Джанетта, який теж зацікавлений у відновленні родинної історії.

Пазл склався, родинна історія доповнилася, а ми віднайшли родичів (зовсім і не далеких насправді). А гляньте яка велика родина була у подружжя Єжовських! І це фото з 1981 року», – йдеться у дописі Сергія.

Читайте також: «То ж не та, яку ми сватали», – весільний курйоз столітньої давнини. #ЦінаІсторії

Євдокія Савка
Євдокія Савка

 

Велика родина подружжя Єжовських, 1981 рік
Велика родина подружжя Єжовських, 1981 рік

Нагадаємо, що долучитися до флешмобу може кожен. Правила флешмобу прості. Все що потрібно зробити це:

  • розмістити старе фото і розповісти про нього, використавши тег #цінаІсторії;
  • зробити будь-який внесок на Спільнокошті для Район.Історія на розвиток проєкту;
  • факт оплати підтвердити у своїх коментарях;
  • передати естафету двом людям.

Читайте також: Чемодан листів: історія випадкової зустрічі на ковельському вокзалі. #ЦінаІсторії

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024