Рівненський краєзнавчий музей запрошує на виставку присвячену Анні Валентинович

05 Листопада 2020, 11:03
Анна Валентинович 1244
Анна Валентинович

У Рівненському краєзнавчому музеї готують виставку, присвячену Анні Валентинович. Жінка більш відома як одна з засновників незалежної профспілки «Солідарність». Уродженка Рівненщини зіграла визначальну роль в сучасній польській історії.

5 листопада на подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею відкриється виставка «Анна Валентинович – героїня двох народів». 

Експозиція створена Польським  інститутом у Києві під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку. Про це інформують на сайті Рівненської облради.

На виставці, відкриття якої заплановане на 12:00, представлять копії документів та світлини про діяльніст видатної землячки уродженки Рівненщини.

Читайте також: Президент Польщі відкрив погруддя Анні Валентинович у Києві

Довідково: 

Анна Валентинович (у дівоцтві Любчик) народилася 15 серпня 1929 року в селі Сінне (зараз Садове) на Рівненщині, яка тоді була у складі польської держави.

Як учасниця Гданського міжзаводського страйкового комітету, Анна брала участь у підписанні знаменитого «21 пункту» угод з урядом Польщі про створення незалежних профспілок.

Грала активну роль у профспілці на початку створення «Солідарності». Але, як зазначила вона сама, добровільно поступилася лідерством на користь Леха Валенси, соратницею якого завжди була.

Жінку нагородили найвищою нагородою Польщі – Орденом Білого Орла.

Трагічно загинула в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року разом із президентом Польщі Лехом Качинським, його дружиною та представниками  державної влади.

Читате також: «Героїня двох народів»: в селі Садове запрацювала виставка про Анну Валентинович

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024