Після провокації партизанів село Борщівку нацисти знищили дотла, а мешканців розстріляли сплячими

10 Травня 2020, 15:58
Урочище «Борщівка» 2039
Урочище «Борщівка»

Голова Гощанської РДА Василь Романюк у День пам'яті та примирення відвідав урочище «Борщівка».

Про це повідомляє Василь Романюк на сторінці у фейсбуці.

Про трагедію спаленого села розповіла Жаврівська сільська голова Марія Кравчук:

У березні 1943 року село Борщівка, неподалік села Глибочок, в якому мешкали 50 польських та п’ять українських сімей, було знищене дотла.

Приводом для цього стало те, що в селі квартирувався штаб партизанського загону імені Михайлова, який знищив Анопільський спиртовий завод (зараз територія Хмельницької області). Підприємство виготовляло продукцію для гітлерівської авіації. Карателі прибули в Борщівку на автомобілях та підводах на світанку.

Переважну частину мешканців розстріляли в домівках сплячими, когось - на подвір’ї, а село повністю спалили. Залишилися в живих деякі з польських родин, що на той час перебували в інших селах.

Серед тих, хто вижив, і батько дружини президента Польщі Іоланти Кваснєвської, Юліан Конти. Пам’ять про трагедію рідної Борщівки він проніс крізь усе своє життя.

До 35-річчя трагедії в 1978 році на місці поховання встановили пам’ятник. Приблизно в той самий час Юліан Конти отримав дозвіл від уряду і разом з донькою, яка тоді ще не була пані Кваснєвською, відвідав цю місцину. І певно, саме з того часу він виношував ідею створення на цьому місці пам’ятника. 6 листопада 2003 року урочище Борщівка відвідала офіційна польська делегація.



Читайте також: «Понароблювали партізанув». НЕідеологічний репортаж з музею Федорова у Лобні

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024