На Рівненщині відновлюють експонати з підпільного повстанського шпиталю

24 Квітня 2020, 12:53
2500

У Здолбунівському районному історико-краєзнавчому музеї сформували колекцію хірургічних інструментів та медпрепаратів із повстанського шпиталю.

В експозиції є предмети радянського, німецького виробництва і навіть із царських часів. Їх розкопали в криївці неподалік урочища Гурби. Директор музею Олег Тищенко стверджує, що в межах України – це єдина музейна колекція з повним набором інструментів, якими оперували повстанців. Про це повідомляє «Суспільне».

«Приблизно за п'ять кілометрів від Гурбенського монастиря в бік Дубенського району посеред лісу пошуковці просто звернули увагу на просілу землю, на обриси стін якогось укриття. Почали копати і з'ясували, що це хірургічна повстанська підпільна криївка», – розповідає Олег Тищенко.

Там виявили хірургічні інструменти і медпрепарати – колбочки, нитки для шиття людської плоті, обладнання для переливання крові тощо.

«Все унікальне. Тому що це інструменти, якими користувалися, умовно кажучи, до війни і під час війни. Взагалі, я думаю, що криївка використовувалася як хірургічний шпиталь ще до кінця 40-х років. Тому вона й не була знайдена і загалом не виявлена. І всі ці експонати залишилися на місці», – каже директор музею.

Науковці 4 роки реставрували знахідки. Нині колекцію з повстанського шпиталю експонують у відреставрованій медичній шафі 60-х років минулого століття. Це ще не всі речі з криївки неподалік Гурб, частина з них – досі на реставрації.

Олег Тищенко – історик і дослідник бою під Гурбами, який відбувся у 1944-му році між військами УПА та НКВС. Але те, що неподалік цього урочища діяв польовий шпиталь, уперше дізнався лише тоді, коли ці експонати потрапили у районний музей.

«Штука в тому, що немає інформації про цей шпиталь. Бо якби була б, то означає, що й шпиталю вже тоді не було б. Тобто, його б хтось здав, і звідти усе б дістали. А так шпиталь залишився незрадженим і от в тому вигляді, в якому повстанці залишили його наприкінці 40-х. Так його пошуковці у 2015-му знайшли» – додає Олег Тищенко.

Читайте також:

Двічі борець за Україну: упівець із Волині був волонтером російсько-української війни

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024