Двічі борець за Україну: упівець із Волині був волонтером російсько-української війни

23 Квітня 2020, 17:32
3035

Уродженець Волині, засуджений до смерті радянським режимом, воїн УПА Леонід Герасим’юк був волонтером українсько-російської війни.

Леонід Герасим'юк народився 23 квітня 1926 року у селі Орищі Локачинського району на Волині. Доля відміряла йому 93 роки (помер 18 серпня 2019 року), за які Опанасович (так його, сивочолого волонтера російсько-української війни називали бійці) мінімум тричі уникнув смерті, – пише «Тиждень».

Леонід Герасим’юк — бойовий ветеран Української повстанської армії.

«Коли ще був дитиною, гноївку котив перед собою, а в неї наховали зброї.
Кочу цю гноївку, викотив із села, а в іншому селі її мали забрати в мене. Навіть не знаю, скільки там зброї було, але багато. І тоді німці зупинили мене, одразу пістолі наставили, щось кажуть. Партизанів шукали. Я зразу зрозумів, що мені кінець. Стою, згадую батьків, а вони нишпорять навколо. І оглядають ту гноївку кляту. Та так прискіпливо. Це були неймовірні щастя й удача, бо зброї вони так і не знайшли. До речі, я так і потрапив в УПА по-справжньому. Тобто моє життя разом із тією гноївкою покотилося шляхом боротьби і визволення», – згадував ветеран.

У червні 1941 року, під час проголошення у Львові Української Держави, він був серед тих хто піднімав синьо-жовтий прапор на Княжій горі. За це Леоніда Герасим’юка арештували гестапівці. Волинянина засудили до смерті. Утім, він зумів утекти з в’язниці та приєднався до збройної боротьби в лавах УПА. Починав ройовим у селі Вовчок, далі опікувався ідейно-політичною та інформаційною роботою з особовим складом та місцевим населенням, воював на Поліссі, Холмщині та Підляшші.

В жовтні 1944 року Герасим’юк потрапив у полон до НКВС, знову був засуджений до розстрілу, всю його сім’ю вислали до Сибіру. Після кількох місяців очікування смертний вирок замінили на 20 років каторжних робіт.

1954 року, після смерті Сталіна, Леоніда Герасим’юка реабілітували і достроково звільнили. «Особливо небезпечний» (таку помітки зберігали в документах КДБ до краху Союзу) Герасим’юк так і не повернувся на Волинь, хоч і дуже хотів. Понад 20 років він мешкав м. Прокоп’євськ Кемеровської області, а від 1976 р. – у Молочанську Запорізької області.

З початку російсько-української війни став волонтером Української армії. У травні 2015 року відвідував бійців Добровольчого Українського Корпусу під Маріуполем. Бійці пригадують, як Леонід Опанасович через телефон учив їх стріляти з кулемета «Максим», який потрапив на озброєння українських військових.

Леонід Герасим’юк похований у Запорізькій області, де мешкав останні роки.

 

Читайте також:

Колишній зв’язковій УПА Ганні Зеленій виповнилося 93 роки

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром