Данило Романович і літописний Угровськ

07 Лютого 2024, 17:53
Погруддя князю Данилу Романовичу 1707
Погруддя князю Данилу Романовичу

Після закінчення наукової конференції «Православна спадщина віри та культури на Холмщині на території церкви Святого Апостола Івана Богослова в Холмі відкрили погруддя князю Данилу Романовичу (Данилу Галицькому).

Конференцію присвятили до 800-річчя перенесення резиденції єпархії з Угровська до Холма. Вона відбулася 19-20 вересня 2023 в міській публічній бібліотеці імені Марії Пауліни Орсетті в Хелмі. 

Співорганізаторами конференції були Люблінсько-Холмська православна єпархія, Хелмський центр православної культури, Кафедра православної теології – Інститут богословських наук Люблінського католицького університету, Інститут історії Університету Марії Кюрі-Склодовської, Державна академія прикладних наук у Хелмі. 

Банер конференції
Банер конференції

Проєкт співфінансувався коштом державного бюджету Польщі, які виділив міністр освіти та науки за програмою «Досконала наука II». Наукова подія проходила під патронатом консула України в Хелмі Станіслава Адам’яка.

Під час конференції. Почесний консул України в Хелмі Станіслав Адам
Під час конференції. Почесний консул України в Хелмі Станіслав Адам

На конференцію також запросили 1 науковців з України – професора Львівського національного університету імені Івана Франка, доктора історичних наук Володимира Олександровича, професора Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка, доктора філософії Леоніда Тимошенка, членів Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Юрія Мазурика, Олександра Остап’юка та Геннадія Гулька

Член Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Мазурик
Член Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Мазурик

Відкривав і закривав конференцію ординарій Люблінсько-Холмської православної єпархії Православної церкви Польщі архієпископ Авель (Поплавський).

Великий науковий інтерес на конференції виник до подій на українсько-польському прикордонні, а саме — до давно вже неіснуючого міста Угровська. Історія міста охоплює майже все ХІІІ століття, у літописі є сім згадок про нього. Ця кількість повідомлень вказує на помітну роль міста в житті Південно-Західної Русі. 

Угровськ також був релігійним і церковним центром краю. Тут розміщувався осідок єпископа Іоасафа. В процесі зміцнення Волинсько-Галицького князівства, як важливої складової української державності минулого, активну допомогу князю Данилу Романовичу надавав єпископ Іоасаф. 

Літопис та сучасні дослідження свідчать, що Іоасаф кілька десятиліть міг бути духівником князя та першим єпископом Угровська, надійним соратником у боротьбі з бунтівним галицькими боярами, одним з ініціаторів створення окремої православної метрополії з центром у Володимирі на річці Луга. 

Однак з різних політичних причин у 1223 році за рішенням князя Данила Романовича, єпископа Іоасафа змістили з посади, а єпископську резиденцію перенесли у Холм. З цього часу починає свій відлік Холмська (Хелмська) єпархія.

Погруддя князю Данилу Романовичу на території церкви Святого Апостола Івана Богослова в Хелмі з підписом: «Даниїлъ Романовичъ Князь Галицько-Волинський»
Погруддя князю Данилу Романовичу на території церкви Святого Апостола Івана Богослова в Хелмі з підписом: «Даниїлъ Романовичъ Князь Галицько-Волинський»

Остання літописна згадка про Угровськ під 1267 роком, як довго проіснувало місто після — невідомо. Археологічно зафіксовано сліди пожежі, що ознаменувало кінець історії давнього Угровська.

З післявоєнного періоду довгий час проблема локалізації давньоруського Угровська була дискусійним питанням. Справа вивчення надбужанської пам’ятки зрушилася з місця зсередини 1990-х років, коли створили спільну археологічну експедицію Волинського і Любомльського краєзнавчих музеїв (Юрій Мазурик, Сергій Панишко, Олександр Остап’юк.). 

Урочисте відкриття погруддя Данилу Романовичу на території церкви Святого Апостола Івана Богослова в Хелмі, 21 вересня 2023 року
Урочисте відкриття погруддя Данилу Романовичу на території церкви Святого Апостола Івана Богослова в Хелмі, 21 вересня 2023 року

Тоді вдалося повторно локалізувати городище літописного Угровська коло села Новоугрузьке на Волині. Зараз в Любомльському краєзнавчому музеї діє цілий розділ експозиції, де представлені знахідки з археологічних розкопок, які висвітлюють історію Угровська.

Читайте також: Перша згадка, городище та німецькі колоністи: історія села Кияж на Волині

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024