Нарис про споріднені села

19 Червня 2023, 13:37
Біженці на станції Ковель, 1915 рік. Фото з архіву Станіслава Цалика БЛОГ 2416
Біженці на станції Ковель, 1915 рік. Фото з архіву Станіслава Цалика

Між Суходолами біля Володимира та Старомайорським на українському сході близько 1200 км. Здавалося б, що могло б пов’язувати між собою ці два невеличкі села у протилежних кінцях держави. А такий зв’язок є.

Днями почали надходити повідомлення, що ЗСУ поступово звільняють села на Донеччині від російських окупантів. Зокрема, бої йдуть поблизу села Старомайорське. 

Військове звільнення має супроводжуватись і звільненням ідеологічним, зокрема, через написання україноцентричних версій історій звільнених сіл. Тож я вирішив подивитись оцифровані архівні документи.

У Державному архіві Донецької області збереглись метричні книги Покровської церкви села Майорське за 1904-1918 та 1921-1922 роки. Вони оцифровані та оприлюднені на сайті FamilySearch.

Читайте також: Де шукати інформацію про предка, який воював у Першій світовій війні

Гортаємо ці метричні книги і у вічі впадає цікава тенденція:

  • у 1914 році у церкві села Майорське охрестили 68 новонароджених, з них – 4 народилися у батьків, які родом з села Суходоли біля Володимира (Анисія Ромасюк, Катерина Ковальчук, Лука Бакун, Іван Власюк);
  • у 1916 – троє (Васса Завадська, Іван Шишка, Анна Шишка) і одна дитина у батьків з Дігтева (Андрій Кравчук);
  • роком пізніше у Майорському народилось ще троє суходільців (Пилип Редька, Микита Турич, Тимофій Троцюк);
  •  у 1918 році у церкві села Майорське охрестили 59 новонароджених, з них – аж 8 народилися у вихідців з села Суходоли. Це Йоаким Лещук, Олексій (Іванович) Власюк, Євдокія Гунько, Антоній Ковальчук, Марія Грицюк, Олександра Завадська, Олексій (Данилович) Власюк, Гордій Тротюк;
  • у період з 1904 по 1913 у Майорському не народилось жодної дитини у батьків з Суходіл. А з 1919 року даних про походження батьків народжених у Майорському немає.

Читайте також: Замість квітки на могили володимирян-жертв Першої світової війни

Така статистика наводить на думку, що у 1914-1918 роках у Майорському була велика громада суходільців. Як вони там опинились?

Найімовірніше – через війну. Улітку 1914 року розпочалась Велика війна. Сербія, Росія, Франція, Британія проти Німеччини, Австро-Угорщини, Болгарії та Османської імперії.

Перші постріли тієї війни пролунали на Волині, на кордоні між Австро-Угорською та Російською імперіями, що проходив Бугом за кілька кілометрів від Суходіл.

Російська влада примусово вивозила місцеве населення із зони бойових дій, адже цивільні заважали тримати оборону. Мешканців Суходолів вирвали з рідної землі та розсіяли по світах. Частина з них опинилась у Майорському. Тож Суходоли та Старомайорське (так у радянський час перейменували Майорське) є фактично спорідненими селами.

Читайте також: Повернення у Володимир 100 років тому

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024