Книжка-зброя і книжка-заповіт

18 Червня 2023, 17:28
Володимир В'ятрович один з авторів книжки 2905
Володимир В'ятрович один з авторів книжки

Велика ілюстрована історія УПА – це  найперше приходить на думку, коли береш у руки видання «УПА. Історія нескорених» (видавництво «Наш Формат») за авторством Володимира В’ятровича, Ігоря Дерев’яного, Руслана Забілого і Петра Содоля. І перше, що вражає – чудовий дизайн. Якісний папір і друк, велика кількість унікальних світлин, скани документів, карти, інфографіка. Словом, все, щоб чітко скласти уявлення про Українську Повстанську Армію. І це в той час, коли онуки членів УПА завершують розпочату ними національно-визвольну боротьбу, звільняючи Україну від рашистської наволочі.

Це важлива і дуже вчасна книжка, адже інтерес до пізнання історії УПА зростає дуже стрімко, а ставлення населення до воїнів УПА вже кардинально інше – навесні 2022 року, згідно з опитуванням українського суспільства, 81 % наших громадян вважають повстанців учасниками боротьби за незалежність України. І вже у цьому можна констатувати  перемогу, бо це свідчить, що вдалося подолати нав’язаний радянською владою штамп про бандерівців, як про бандитів. А згадаймо слова Тараса Шевченка: «Брешеш, людоморе! За святую правду-волю розбойник не стане…» 

Спочатку про авторів. Такий потужний колектив не міг не народити грандіозне видання. Частина їх вже працювала над подібним проєктом у 2007 році. Тоді створено виставку і згодом вийшов друком фотоальбом «УПА. Армія нескорених». Одним із моторів тієї справи був Володимир В’ятрович – історик та громадський діяч, а нині й український парламентар. Він багато років не просто вивчає історію національно-визвольної боротьби, а робить величезну системну роботу для її популяризації. 

Ми спільно працювали на виставкою «УПА – відповідь нескореного народу» Українського інституту національної пам’яті, який свого часу очолював В’ятрович, і я пам’ятаю, як важливо йому було у цій роботі не пропустити жодної важливої сторінки з життя повстанців, як важливо було наголосити на їхній державотворчій місії. І у книжці «УПА. Історія нескорених» справді охоплено всі етапи національно-визвольної боротьби.

Співавтор Петро Содоль – український емігрант і військовий (майор Армії США, учасник війни у В’єтнамі, нагороджений «Хрестом хоробрості з Золотою Зорею», 2-ма медалями «Пурпурове серце», В'єтнамським хрестом хоробрости, медаллю Бронзової зірки зі знаком V). Після відставки він здобув вищу освіту і зайнявся науковим вивченням структури та старшинських кадрів Української повстанської армії. З 1983 року працював співробітником Видавничого комітету «Літопис УПА». Він автор низки важливих книжок про УПА. І те, що Петро Содоль сьогодні співпрацює з українськими істориками над виданням «УПА. Історія нескорених» засвідчує про великий фаховий підхід у підготовці цієї книжки.

Співавтори Ігор Дерев’яний і Руслан Забілий відомі як засновники Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові. Ці історики взяли на себе важливу місію наукового вивчення важких сторінок репресій проти членів ОУН і УПА різних часів і окупацій. Руслан Забілий, як генеральний директор музею «Тюрма на Лонцького», провів чимало реставраційної роботи над віднайденими документами та різними матеріалами з архівів УПА, які викопували у лісах і колишніх криївках та приносили у великих металевих бідонах – оскільки їх колись і заховували. 

Тож Руслан Забілий руками не раз відчував історію УПА, розбираючи й реставруючи пожовтілі документи багаторічної давнини. А нині Руслан Забілий воює в 15-й Окремій бригаді артилерійської розвідки Збройних Сил України. Він творить нову переможну історію своєї рідної землі.

Співавторкою є художниця, дизайнерка і громадська діячка Ольга Сало – авторка багатьох сучасних дизайн-розробок на тему УПА. Багато з її творчих візуалів використано не лише в книжці «УПА. Історія нескорених», а й у різноманітному висвітленні тематики національно-визвольної боротьби за роки Незалежності України.

Структура книжки покликана дати відповідь найвибагливішому читачу на майже всі питання про УПА. Починаючи від джерел збройного повстанського руху – Володимир В’ятрович зумів викласти основу виникнення повстанського руху, а саме історію створення Української Військової Організації, Організації Українських націоналістів, пояснив у популярній формі ту, десятки років обмовлену й перекручену російською пропагандою, ідеологію українського націоналізму, яка сконсолідувала українську молодь на боротьбу за Українську Соборну Самостійну Державу.

У виданні «УПА. Історія нескорених» окреслено всі найголовніші віхи діяльності УПА, описано щоденне життя повстанця, їхні свята, однострої, нагороди озброєння, інформаційно-видавничу діяльність, криївки. Усі розповіді детально проілюстровані унікальними фотографіями.
Окремий розділ присвячений боротьбі жінок у лавах УПА. У ньому автори підкреслюють, що у визвольній боротьбі жінки взяли масову участь – більшість надавали підтримку воїнам УПА, забезпечуючи їх харчами, одягом, притулком. 

Саме за цю діяльність сотні тисяч українок окупанти заарештовували, депортовували, убивали. Але чимало жінок були активними учасницями руху опору – зв’язковими, розвідницями, медичними сестрами, незамінними працівницями підпільних друкарень, виконувачками особливих воєнних доручень керівництва УПА, керівниками структурних підрозділів. У розділі є історії відомих повстанок, якісні портретні фото. 

Є у книжці й важкі сторінки історії – розповіді про польсько-український конфлікт, протиповстанську боротьбу радянських спецслужб, продовження боротьби членів ОУН і УПА у таборах ГУЛАГу. Подекуди авторські тексти доповнюють уривки зі спогадів, що надає розповіді більш емоційного насичення враженнями від події чи трагедії. Кожен розділ також має англомовну сторінку-анотацію.
Важливим доповненням змісту видання є використання рідкісних документів, які автори зуміли віднайти в архівах радянських спецслужб або серед віднайдених повстанських бідонів з архівами. Використання цих документів надає популярному виданню наукової правдивості, спростовує чимало міфів із минулого.

Поруч із текстами – величезний масив фотографій УПА. Часом вони у великому альбомному форматі. З них усміхнено дивляться молоді й красиві дівчата і хлопці, які наважилися виступити проти нацистських та радянських окупантів, не чекаючи міжнародного визнання чи допомоги, не маючи навіть власної держави і жодної підтримки, окрім своїх рідних. Але вони мали Батьківщину! І зробили усе, щоб вона стала вільною у власній державі. Ціною власного життя, здоров’я, особистого майбутнього. Але не скорилися. І перемогли. 

Ми сьогодні маємо, вимріяну воїнами УПА, Українську державу, яку світ визнав вільною і незалежною. Залишилося перемогли та покарати одвічного російського ворога, який віддавна шкодить Україні. І книжка «УПА. Історія нескорених» показує українські традиції боротьби та незламності, виховує патріотизм у наступних поколіннях. Це книжка-зброя, книжка-літопис, книжка-заповіт. 

Обкладинка
Обкладинка

Сторінка з першого розділу
Сторінка з першого розділу

Дереворит Ніла Хасевича в книжці
Дереворит Ніла Хасевича в книжці

Читайте також«Росія – наш монстр Франкенштейна»: у Рівному відбулася презентація книг історика Володимира В’ятровича

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024