Офіцерка в армії Української Народної Республіки

15 Лютого 2023, 17:24
Христина Сушко 1261
Христина Сушко
Вшановуючи жінок, які виборюють нині українську незалежність, згадаймо героїнь минулого. Христина Сушко – офіцерка УНР, яка присвятила своє життя боротьбі за українську державність.
 
Якщо в Українській Галицькій Армії жінки мали офіцерські звання хорунжих, то в армії УНР Христина Сушко була чи не єдиною жінкою-офіцером. Відомо, що вона проявила себе, як військова лікарка 6-ї січової дивізії Армії УНР і стала героїнею бою, який відбувся на Житомирщині у 1920 році. 
 
Про її життя до Української революції відомо мало, але героїчний шлях, який пройшла ця українка – вражає. Христина народилася в часи Російської імперії, у дворянській родині. Пройшла повний курс навчання на медичному факультеті Лозанського університету у Швейцарії. 
 
Її перший чоловік загинув під час Першої світової війні. Згодом доля занесла Христину на Наддніпрянщину, де вона познайомилася зі своїм другим чоловіком Романом Сушком – одним із командирів січових стрільців. Вона стає на службу УНР військовою лікаркою влітку 1919 року, в апогей визвольних змагань.
 
 
У червні 1919-го у бою під Малою Салихою (ст. Пузирки, між Старокостянтиновим і Шепетівкою) потрапила у полон. Серед спогадів наводиться факт, як комуніст, їдучи конем 8 верст, волочив свою жертву за довгі коси. У полоні була тяжко мучена, але спритністю та відважністю врятувалась з неволі. 
 
Вона втекла на даху переповненого комуністами потяга, а потім, надала українським військовим властям цінну інформацію про розташування більшовицьких частин, й знов взялася до своєї праці у війську. 
 
Христину поважали. Генерал Михайло Омелянович-Павленко, який у різний час командував армією Української Народної Республіки та Української Галицької Армії, згадував про неї, як про непересічну особистість. 
 
Найприкметнішою рисою воячки була сила духу, що дозволила здолати усі життєві та таборові випробування. Померла українка у Женеві, 1967 року, ставши для багатьох прийдешніх поколінь прикладом боротьби за Незалежність.
 
За матеріалами Соломії Подільської
 
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024