Єдинороги, грифони та леви на мацевах в Острозі

12 Листопада 2021, 18:00
Єдиноріг на мацеві 2561
Єдиноріг на мацеві
Єдиноріг є уособленням Ізраїлю, північного царства та, відповідно, його мешканців та їх нащадків. Якщо єдиноріг зображений в бою з левом, то це ілюструє боротьбу Ізраїлю та іудеїв.
 
В Острозі найчастіше зображені просто єдинороги, які мирно відпочивають. Сплячих єдинорогів традиційно зображували на могилах дівчат – тут вони символізують чистоту і невинність покійної.
 
Зображення левів дуже різні та часто неправдоподібні. Різьбяр не бачив тварину наживо, тому зображення було таким умовним.
 
Грифони – фантастичні тварини, які мають тіло лева та голову і крила орла. 
 
Часто зображена тварина перегукується з іменем померлого. У випадку з оленем можна бути впевненим що похований має ім'я Герша або Цві.
 
 
Як і в українських казках лисиця символізує мудрість та хитрість.
 
У випадку з птахом, ім'я померлої ймовірно – Фейга або Ціпора. Але тут проглядається що птах щось тримає у клюві. Якщо птах піймав змію це символізує, що небіжчик був праведником, який повністю віддавав себе у руки Господа. А якщо зображений лелека то це співзвучно з «хасідус» – праведність.
 
Історія Острозького єврейського кладовища налічує понад пів тисячоліття. Стараннями Григорія Аршинова, мацеви повернулися на кладовище. Це одна з багатьох його добрих справ. Нехай його душа буде зав'язана у вузол життя.
 
У проєкті Туристичний маршрут «Шляхами пам'яті» зроблено сайт, на якому вичитані тексти з Острозьких мацев. При вході на кладовище потрібно засканувати QR-код, а найцікавіші різблення пронумеровані.
 
Через таке технічне рішення турист може дізнатися більше, подолати мовний бар'єр, що в підсумку є шляхом до розуміння і прийняття цієї спадщини.
 
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024