Танці на кістках: думки серед єврейського кладовища в Острозі

22 Вересня 2021, 18:00
Єврейське кладовище в Острозі 3216
Єврейське кладовище в Острозі
Про кладовища я ще не писала. Це моє приватне відкриття. Місце, яке наштовхує на думки.
 
Сьогодні тут всі написи на івриті, для своїх. Мені здалося, що було б добре, якби вони відкрилися, були б переклади, щоб люди знали, хто там похований і що зробив. Зрозуміло, вони закриті, щоб культивувати свою самість, ідентичність.
 
Але стратегії ВІДКРИТОСТІ в наш час є актуальні. І було б добре, якби подивитися на це як на перспективу. На одній з світлин – павутиння. Виявилось, що єврейське павутиння – це кабала, пов’язане з Древом життям. Тому я – не про забуття, а про життя і творення. Як важливо повернути цей етнос, підняти тему взаєморозуміння.
 
 
Раніше в Острозі була велика єврейська община, яку знищили під час війни, татари, українці – і всі вони співіснували, для нас це приклад і МОДЕЛЬ життя! (А ми інколи в одному колективі вжитися не можемо!!!)
 
 
Як йдеться у путівнику «Шляхами штетлів» назву міста Острог на їдиші вимовляють як Остре, що в івриті Ос Тора (літера Тори). З такою назвою Острог мав усі передумови, аби стати важливим центром єврейської культури. 
 
Острозький кагал як найчисельніша і найважливіша єврейська громада Волині репрезентувала євреїв волинської землі на Сеймі чотирьох земель (разом із Луцьком, Володимиром Волинським, Ковелем і Дубном).
 
Після дій радянського господарювання, кладовище ліквідували в 1968 році. Його перетворили на парк відпочинку з танцювальним майданчиком, стрілецьким тиром і атракціонами, а з надгробків вимощували доріжки у військовій частині та психлікарні.
 
 
Вкотре переконуюся, що читати історію – це одне, і зовсім інше – її бачити на власні очі.
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024