«Невидимі» княгині

29 Серпня 2021, 18:00
Королева Елісіф БЛОГ 4705
Королева Елісіф
 
Насправді я ніколи не задумувалась, а з ким же були одружені руські князі – хоч би і найвідоміші, – той же Ярослав Мудрий чи Володимир Мономах?
 
Неспроста, думаю, так вийшло, бо навіть науковці називають їхніх дружин «невидимими» княгинями.
 
І от «невидимою» ідеологія зробила дружину Ярослава Мудрого Інгігерд, доньку шведського короля Улофа Шьотконунга, яка, народивши князю десятьох дітей, дозволила йому стати «тестем Європи», при цьому ходила з ним у походи на чолі власного загону вікінгів.
 
Так само «невидимою» для загалу є її внучка – теж Інгігерд, донька Єлизавети Ярославівни (Елісіф), королеви Норвегії і згодом Данії, та короля Норвегії Гаральда ІІІ Суворого.
 
Інгігерд, яка двічі виходила заміж за принців – данського Олафа та шведського Філіпа – і робила їх королями.
 
Мало хто знає і про саму Елісіф, яку батько, Ярослав Мудрий, не одразу видав за принца Гаральда, воїна і барда, а зажадав, аби той здобув гроші і славу. І принц здобув, воюючи на службі в імператора Візантії.
 
Присвячені ним Елісіф вірші «Віси радості» стали класикою світової літератури («...Там-то брязк ішов від наших зброй! Там-то кров лилася з тіл!
На свідоцтво своїх діл.А проте дівчина з Руської країни, що в короні сяє, мене не приймає»).
 
Загинув Гаральд (який, до речі, згодом взяв собі ще одну дружину – Тору, котра, на відміну від Елісіф, народила йому синів), встрявши у боротьбу за англійський трон. У день його смерті у битві при Стемфорд-Брідж 25 вересня 1066 року, кажуть саги, зненацька померла і його донька Марія.
А Елісіф згодом вийшла заміж за короля Данії Свена ІІ.
 
Легенди свідчать, що Елісіф єдина, хто не побоявся надати притулок доньці вбитого короля Англії Гаральда ІІ принцесі Гіті Уессекській, котру хотіли видати заміж за самозванця Вільгельма Завойовника, аби він законно сів на трон.
 
Всі відмовляли сироті, боячись війни, лиш Елісіф сказала, що не боїться, бо її вікінги здатні знести будь-яке військо за кілька днів.
 
Згодом Гіта стала дружиною Володимира Мономаха. Похована ця «невидима» княгиня в Палестині, бо брала участь у Першому хрестовому поході.
 
Жодна з цих жінок не уявляється мені класичною «берегинею сімейного вогнища».  Освічені, сильні, рівні своїм королям. Мабуть, тому і докладено згодом ідеологами зусиль, аби зробити їх «невидимими».
 
За «видимість» цих жінок для мене дякую Andriy Pavlyashyk.
 
Про час і місце наступних екскурсій з істориком, на яких ітиметься про інших, не менш цікавих жінок, також питайте в Андрія.
 

Принцеса Гіта Уессекська
Принцеса Гіта Уессекська

Інгігерд, дружина Ярослава Мудрого
Інгігерд, дружина Ярослава Мудрого

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024