Унікальні, але занедбані: чим вражає Кисилин та Новий Загорів

12 Червня 2021, 14:46
Монастир та Костел кармелітів у Кисилині 3072
Монастир та Костел кармелітів у Кисилині
Нам пощастило з усім, із чудовою групою, з якою можна їхати хоч на край світу, із погодою, транспортом і ще більше місцевими гідами, які нам нарозповідали із любов'ю про їх рідний край неймовірно багато цікавого. А ще нам пощастило побачити нехай і зруйновані, розстріляні, розбомлені, занедбані чи реставровані але унікальні історичні пам'ятки. 
 
Якось так співпало, що це був також паралельно тур в постсовкову реальність нашого буття:
 
Монастир Кармелітів (1720 р.) – тут була протестанська академія, перший вищий заклад на Волині. Неймовірна за маштабами будівля... Розбитий і понівечиний за совітів костел був перетворений в цех по переробці льону і коноплі, який згорів через горегосподарників і вже його не відновиш, максимум законсервуєш, щоб хоча б те що лишилось зараз, можна було б показувати майбутнім поколінням.

 

Монастир та Костел кармелітів у Кисилині
Монастир та Костел кармелітів у Кисилині

Монастир та Костел кармелітів у Кисилині
Монастир та Костел кармелітів у Кисилині

Монастир Різдва Богородиці (1566 р.) в свій час головний грекокатолицький храм Волині, місце легендарного бою вояків УПА проти німецьких військ, де загинуло 29 героїв України. Цікаво, що допомагало німцям в тому бою «донскоє козачєство». Так так, був такий цікавий у вермахта російський союзник. Чомусь навіть хрест над могилою повстанців «радянські визволителі» знищили... але пам'ять і віру зачистити їм не вдалося.
 
 
Так, наразі історичні об'єкти в Новому Загорові, Кисилині – це майже руїни, але той історичний пласт, який нам залишили пращури – величніший усіх паризьких Нотр Дамів і барселонських Святих Сімейств. Бо тут за кожним камінцем, за кожною цеглиною тих розвалин – частка тебе.
 

Свято-Михайлівська церква у селі Кисилин
Свято-Михайлівська церква у селі Кисилин

Читайте також: Волинська Експедиція: триває реєстрація на маршрут Новий Загорів – Кисилин

Ті будівлі, як і наш нарід валили, розкрадали, руйнували але вони лишаються всеодно і потрішки відновлюються. Не так швидко як хотілось, але вже їхали по хорошій дорозі до Загорова, а не як раніше по ямах. 
 
А ще під час сьогоднішньої подорожі, відвідали під Локачами нещодавно побудований пам'ятник коханці Івана Мазепи, як виявилось пан гетьман, трохи грішив із тамтешньою заміжньою жінкою місцевого шляхтича. Отак, неочікувано круто, можно провести вільний час і в своєму рідному краю. Тому гайда в мандри. 
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024