Волинське кохання Мазепи або прекрасна Олена з Загорова

11 Червня 2021, 11:03
Іван Мазепа та Олена Загоровська 3103
Іван Мазепа та Олена Загоровська
Улітку 1663 року майбутній гетьман Іван Мазепа покидає двір короля Яна Казимира, аби навідатися до родичів на Волинь, не передбачаючи, мабуть, зустрічі з красунею дружиною земського судді Яна Загоровського Оленою, як і подій, які та зустріч спричинить.
 
Звісно, історики досі не дійшли спільної думки, був Мазепа в цій історії головним героєм чи лиш посередником між прекрасною Оленою і магнатом Дмитром Вишневецьким, проте Олена, проживаючи у волинському Загорові, крутила голову не одному шляхтичу.
 
 
Чоловіка свого Яна жіночка називала «мурмулою» (тюхтієм), кілька разів (того літа – нібито і у змові з Мазепою, котрий заприсягся влаштувати засідку й убити чоловіка, який був перепоною на шляху до їхнього Оленою щастя, проте ці наміри було викрито) посягала на його життя, наймала убивць та відьом, платила їм золотом, аби звели нелюбого мужа з білого світу. 
 
Сама купалася у прихильності упадальників, приймаючи дорогі подарунки та не обділяючи й своїх утаємничених у походеньки служниць, яким перепадали то золоті червінці, то соболині шапки.
 
Саме у розпалі роману дружини з Мазепою Ян покидає дружину в Загорові та їде у Володимир, аби згодом позиватися до неї про розлучення. Процес триватиме понад десять років – і з судових документів нащадки дізнаються про перелік коханців прекрасної Олени – реальних чи приписаних їй чоловіком, серед яких і Вишневецький, і Мазепа.
 
 

Новий Загорів
Новий Загорів

Нині в Загорові стоїть пам'ятний знак зі скромним написом «Тут стояв будинок, у якому в 1663 році у княгині Олени Загоровської гостив майбутній гетьман України Іван Мазепа». 
 

Пам'ятний знак
Пам'ятний знак

Чи був Ян Загоровський саме тим шляхтичем, який, дізнавшись про зраду своєї дружини з майбутнім гетьманом, прив’язав його голим до коня та й так пустив – історія теж достеменно не знає.

Читайте також: Поруйнована історія: пам'ятки Нового Загорова та Кисилина

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024