Була дояркою, а стала зіркою світового рівня. Найвідомішій поліській бабусі – 84

18 Вересня 2020, 10:00
1036

Домініка Чекун – жінка-феномен, знавчиня автентичного поліського співу, одна з останніх її носіїв. Вона – зірка не лише місцевого рівня, а й світового, бо, крім численних концертів в містах України, виступала на сценах Польщі, Угорщини, Франції, Росії та Білорусі. Мало того – пісні у її виконанні є в аудіоколекції світової спадщини традиційної музики ЮНЕСКО.

15 серпня зіркова бабуся святкує свій 84 день народження. Зважаючи на поважний вік іменинниці, а також ситуацію, пов’язану з COVID-19, про життя та творчість поліської виконавиці розповіла Район.Вараш її донька Олена Бубчак.

Про те, як почуває себе зіркова бабуся, Олена Бубчак зізнається: «Не така активна мама, як, наприклад, рік тому, швидко вже втомлюється, але, дякувати Богу, загалом ще почуває себе непогано. Корівчину, щоправда, вже майже рік не тримає, але є курочки... На грядках порається… До церкви ходить».

Бабуся Даня, як зазвичай називають її рідні та односельці, проживає в селі Старі Коні, що неподалік Зарічного. Тут вона народилася 15 серпня 1936 року і тут у 1969 році розпочала свій трудовий стаж дояркою в місцевому колгоспі. А оскільки роботу поєднувала із захопленням старовинними поліськими співами, то у 1984 році створила аматорський фольклорний колектив селі Старі Коні, якому у 1992 році надали почесне звання «народний».

Змалку Домініка Чекун була залюблена в пісню і досі не розуміє, як можна жити не співаючи. У своїх численних інтерв’ю вона запевняє, що знає понад 150 автентичних поліських пісень.

«Мама все життя співає. Що б не робила – вона співає. Буває, обізвуся до неї, вона відповість і далі співає, – з теплотою в голосі зізнається Олена Бубчак і зауважує, що не співала іменинниця лише після смерті чоловіка. – Дев'ять місяців минуло після смерті тата, коли їхня хорланка (великий дівочий колектив, утворений при колгоспі. – авт.) повинна була їхати на гастролі. Мама й не хотіла їхати, але після довгих вмовлянь голови колгоспу таки поїхала».

Про те, хто першим запримітив унікальний талант легендарної полісянки, Олена Бубчак зізнається:

«Якщо не помиляюсь, коли мама була ще зовсім юна, у село приїжджала делегація, яка розшукувала талановитих хористів для участі в хорі Верьовки. Нібито вони вперше й звернули увагу на її унікальний талант. Але мама, моя бабуся, їй тоді не дозволила поїхати».

Домініку Чекун це не зупинило і вона продовжила співати. До слова, поліська співачка володіє унікальним талантом, складною давньою технікою співу  –  один голосний звук вона дрібнить на кілька нот, тому її голос наче вібрує. Зауважимо, що вона не просто співає, вона ще й усіх охочих навчає виконувати складні поліські пісні. Відтак до неї в гості частенько навідуються численні делегації.

Розмови з журналістами та зйомки на відеокамеру стали для бабусі звичною справою. До неї на гостину приїжджають етнографи з України, Польщі, Німеччини, Білорусі та Канади, які досліджують, вивчають, намагаються зрозуміти, відтворити та перейняти її манеру співу, адже вона однаково добре звучить і сольно, і в ансамблі. Щоправда, були такі гостини частими у її домівці до введення карантину. Нині ж вони – рідкість.

«Мені інколи здається, що через відсутність оцього всього мама так і поникла (занепала духом, втратила жвавість. – авт.). Мама сумує за увагою. Я це так бачу і відчуваю. Здавалося б, це великий клопіт – приймати гостей, а до неї вони, бувало, навідувались цілими делегаціями – але вона це любить, бо вона дуже комунікабельна і дуже людинолюбна. Я інколи сама дивуюсь, як у неї сил вистачає. До карантину частенько таке бувало, що приїду до неї, а там уже знову якісь гості є. Вона так тішилась цим усім. А коли на гастролі свої збиралась, то ніби світилась вся. Так колись було, за молодості, так і було донедавна», - запевняє Олена Бубчак.

Варто зауважити, що не лише іноземці цінують талант відомої поліської бабусі. Українські відомі виконавці теж охоче з нею співпрацюють. Відтак у 2017 році її вокал увійшов до пісні «Янголи» відомого українського гурту «ТНМК». До слова, прихильники гурту назвали цю пісню однією з найкращих у репертуарі виконавців.

Крім того, у 2019 році львівський етногурт «KYRBASY»  записав альбом зі співом Домініки Чекун. До 48 пісень, які увійшли до нього, додали збірник нот і текстів. Також на гостину до поліської бабусі приїздили й учасники ансамблю української автентичної музики «Божичі», які вже понад 15 років займаються дослідженням, відтворенням і реконструкцією традиційної народної музики.

Домініка Чекун має чимало відзнак і нагород. Серед найвагоміших – присвоєння у 2009 році почесного звання «Заслужений працівник культури України». Відповідне посвідчення співачка отримала у 2009 році з рук тодішнього Президента України Віктора Ющенка. У 2017 році вона стала лауреаткою Премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. За вагомий особистий внесок у розвиток культури, збереження народних традицій, високу професійну майстерність Домініку Чекун неодноразово нагороджували почесними грамотами Міністерства культури України, управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Рівненського обласного центру народної творчості та багатьох громадських організацій. 

Редакція Район.Вараш вітає зіркову бабусю з Днем народження та зичить, щоб її голос і пісня ще довго прославляли рідне Полісся, мандрували світом і надихали інших на нові творчі звершення. Лише така світла і чиста душею людина як Даня Чекун має снагу донести світові українську автентику, бо вона – співоча душа Полісся, бо вона – сама Україна.

Аліна АПОНЧУК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024