Унікальну плиту часів Київської Русі, яку хотіли продати на інтернет-аукціоні, передали в музей історії

27 Березня 2024, 21:57
Унікальна плита часів Київської Русі із зображенням Святого Воїна 411
Унікальна плита часів Київської Русі із зображенням Святого Воїна

Національному музею історії України передали унікальну плиту часів Київської Русі із зображенням Святого Воїна, яку прокурори спільно з правоохоронцями і музейниками врятували від нелегального продажу та повернули державі.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Нагадаємо, унікальну історичну пам’ятку часів Київської Русі, як інформував Район.Історіяхотіли продати на інтернет-аукціоні.

«Артефакт, який є насправді безцінним елементом нашої історичної спадщини, намагалися продати за 210 тисяч гривень. Завдяки зусиллям прокурорів і слідчих під час обшуку плиту вилучили, її визнано речовим доказом та заарештовано за рішенням суду. Сьогодні ми передаємо цю знахідку на відповідальне зберігання до музею», – підкреслив під час церемонії передачі Генеральний прокурор Андрій Костін.

Передана пам’ятка – кам’яна плита, що прикрашала фасад невідомої білокам’яної церкви, зведеної у межах Галицько-Волинської землі у другій половині 12 – першій половині 13 століття. Вона важить близько 60 кілограмів.

Генпрокурор подякував колегам із Луцької окружної прокуратури за оперативне реагування на заяву генерального директора Національного музею історії України Федора Андрощука щодо виявленої на онлайн-аукціоні пам’ятки, яка має особливу історичну, наукову, художню та культурну цінність.

Присутній на заході т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв своєю чергою наголосив, що багато викликів у контексті збереження культурної спадщини пов’язані не лише з війною.

За словами директора музею, врятована плита є, без перебільшення, унікальним об’єктом мистецтва та архітектури. Скульптурний рельєф у романському стилі прикрашав великий монументальний храм.

«На фасаді поки невідомої нам церкви, ймовірно, було зображено ряд святих воїнів. На цій пам’ятці зображений святий Дмитро, який вшановувався в Греції, Болгарії та на Русі. На жаль, церков з орнаментованими фасадами цього часу майже не збереглося, і в цьому унікальність плити», – розповів Федір Андрощук.

Від імені музею він вручив подяки керівнику Волинської обласної прокуратури Віктору Тимчуку та прокурору Луцької окружної прокуратури Світлані Недумовій за внесок у збереження української археологічної спадщини.

«На час відкриття кримінального провадження інтернет-аукціон вже був припинений – і артефакт фактично вибув з нашого поля зору. Тому всі наші зусилля були зосереджені, щоб його знайти», – зауважив Віктор Тимчук.

«Святий Воїн віднайшовся саме зараз – у час війни. І я вважаю, що це справді гарний знак», – додала Світлана Недумова.

Відстеження кам'яної плити, яку фахівці побачили на інтернет-аукціоні, тривало два роки. Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 193 Кримінального кодексу України продовжується.

За останні три роки Національна поліція та СБУ розслідували понад 300 злочинів щодо викрадення, незаконної торгівлі та контрабанди пам’яток.

Андрій Костін також наголосив, що дуже важливо, навіть в умовах війни, робити все можливе для збереження нашої культурної спадщини.

«На сьогодні зафіксовано знищення або пошкодження внаслідок дій ворога понад 900 пам’яток. Прокурори здійснюють процесуальне керівництво у 60 провадженнях щодо воєнних злочинів проти культурної спадщини», – констатував Генпрокурор.

Наразі у Національному музеї історії України зберігається близько 9 тис. археологічних предметів, які йому передали в межах різних кримінальних проваджень. Цих артефактів набагато більше, ніж надійшло до фондів музею за останні 40 років.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024