Українців запрошують стати «археологами війни»

27 Березня 2024, 14:13
Українців запрошують стати «археологами війни» 264
Українців запрошують стати «археологами війни»

Катедра археології Києво-Могилянської академії та дослідники з Центру вивчення війни університету Глазго (Шотландія) запустили краудсорсинговий проєкт «Війна говорила до нас гучно через вибухи та тихо через речі».

Про це йдеться на сайті академії.

Організатори зазначають, що мета проєкту – фіксація свідчень й матеріальних проявів того, як суспільство переживає війну. Команда збиратиме фото-, відео-, аудіоматеріали та спогади про події, речі, ландшафти, які демонструють матеріальний вплив війни на суспільство.

«Ця війна триває вже понад десять років і загрожує не лише територіальній цілісності України, але й українській культурі та ідентичності.  Артилерійські снаряди перетворюються на попільнички, окопи вкриваються клумбами, старлінки стають частинами безпілотної техніки, а вибухівку прикріплюють до весільних дронів. Документування цих явищ дає змогу не лише вивчати, а й зберігати українську ідентичність та культуру», – зазначає керівник проєкту в Україні Олег Білінський.

Довідково: Початок загальноукраїнській ініціативі поклало пілотне дослідження студентів та дослідників Могилянки, які вивчали прояви впливу війни на звичайних людей. Завдяки цьому дослідженню зібрано приклади того, як змінилися речі та простір, що оточує українців. Гільзи від снарядів стали мистецьким полотном художників, на писанках з'явилися емблеми бригад ЗСУ, а у бліндажах – дивани та цивільні меблі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024