Рівному відбулася лекція про рідкісні видання Кобзаря у колекції Миколи Бендюка

26 Березня 2024, 16:52
У Рівному відбулася лекція про рідкісні видання Кобзаря 433
У Рівному відбулася лекція про рідкісні видання Кобзаря
У Рівненському обласному краєзнавчому музеї в рамках заходів, присвячених 210-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка, відбулася лекція «Рідкісні видання Кобзаря у приватній колекції Миколи Бендюка».
 
Про це повідомили на сторінці музею.
 
Музейна працівниця та етнографиня Алла Українець зазначила, що в музеї продовжуються Шевченківські дні. Лектор Микола Бендюк розповів, що розпочав збирати колекцію «Кобзарів», що є унікальними й мають значну історичну цінність, близько 40 років тому. 
 
 
Зараз його колекція «Шевченкіана» складається з 300 примірників, із них близько 150 – «Кобзарі». Серед них раритетні видання 1907-го і 1861-го років, зокрема діаспорний кобзар 1918 року з титульною сторінкою, дизайн якої «позичили» з Острозької біблії 1581 року. 
 
Дореволюційних видань «Кобзарів» Микола Бендюк має близько 70.
 
У колекції Миколи Бендюка також є прижиттєве видання «Букварь южнорусскій», яке, як розповідає колекціонер, видали для початкового навчання грамоти дорослих українців рідною мовою в недільних школах. 
 
«Букварь» вийшов у світ досить великим на ті часи тиражем 10000 примірників, повністю коштом автора.
«Лекція «Рідкісні видання Кобзаря у приватній колекції Миколи Бендюка» була запропонована присутнім у вигляді презентації. Говорив пан Микола і про художників-ілюстраторів «Кобзаря» – Опанаса Сластіона, Юрія Нікітіна, Юліана Буцманюка та інших; про «Кобзарі» різних років видань і видавництв, що є в колекції М.Бендюка. Пройшла бесіда у цікавій пізнавальній формі, з питаннями-відповідями. Присутні на зустрічі науковці, музейники, студенти, рівняни і гості міста завдяки таким людям, як пан Микола, змогли побачити справжні скарби української культури», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Через пункт пропуску на Одещині намагалися вивезти раритетне видання творів Шевченка

Довідково

Микола Бендюк – художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника Острога, мистецтвознавець, краєзнавець, історик та колекціонер.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024