У Рівному відбувся круглий стіл, присвячений 385-ій річниці від дня народження Івана Мазепи

20 Березня 2024, 14:20
Учасниця круглого столу 413
Учасниця круглого столу

Про уславленого гетьмана України говорили історики, культурологи, педагоги, працівники музеїв.

19 березня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл, присвячений 385-ій річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.

Іван Степанович Мазепа (Колединський) – український військовий, політичний і державний діяч, меценат, гетьман України, народився 20 березня 1639 року в селі Мазепинці на Київщині. 

Як визначний державний діяч, ідеться в дописі, він дбав не лише про економічну та військову могутність України, а й про її культуру, про піднесення освіти, науки, мистецтва, зміцнення авторитету церкви, проводив курс на відновлення козацької держави з кордонами часів Хмельниччини.

Модератором заходу, який проходив у змішаному форматі оф- та онлайн, виступив Олександр Булига,  директор Рівненського обласного краєзнавчого музею.

У роботі круглого столу взяли участь:

Тарас Чухліб – доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ, директор Науково-дослідного інституту козацтва;
Юрій Пшеничний, кандидат історичних наук, завідувач відділу історії Державного історико-культурного заповідника м. Дубно;
Галина Клинова-Дацюк, кандидат історичних наук, доцент кафедри журналістики та українознавства Національного університету водного господарства та природокористування;
Олександр Крупка, кандидат історичних наук, доцент кафедри журналістики та українознавства Національного університету водного господарства та природокористування;
Ігор Букало, аспірант кафедри історії УКУ;
Назар Волощук, магістр культурології, головний спеціаліст управління культури і туризму Рівненської ОВА, кобзар;
Валентина Тюска, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства РДГУ, а також інші дослідники теми «Іван Мазепа».
 
Промовці  висвітлювали такі теми:
 
- «Гетьман Іван Мазепа як полководець: маловідомі сторінки біографії»;
- «Перебування Івана Мазепи у Дубні. Меморіалізація пам’яті»;
- «Постать гетьмана Івана Мазепи в українській еміграційній історіографії»;
- «Правова культура українського суспільства в часи гетьманування Івана Мазепи»;
- «Спогади-щоденник о. Олександра Бергофа 1658-1723 років як джерело до вивчення подій «Північної війни»: вступ до дослідження»;
- «Пісенна спадщина доби Івана Мазепи»;
- «Літературна спадщина присвячена постаті Івана Мазепи».
 
Гарним доповненням до круглого столу стало поетичне декламування уривків з поеми Дж. Байрона «Мазепа» студентками кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства РДГУ Каріною Мохначук та Вірою Сарнавською.
 
Музичним супроводом заходу був виступ Назара Волощука:
 
- українська пісня ХУІІ ст. «Ой горе-біда чайці-небозі», слова і музика І.Мазепи;
- українська народна пісня «З Полтавського бою».
 
Присутні на заході мали змогу переглянути відео виступу всесвітньо відомого музиканта Стінга на музичному інструменті торбані, на якому грав і Йван Мазепа, а також почути Юрія Фединського (1975, США) — бандуриста, композитора, що займається українською кобзарською традицією, є продюсером народних ансамблів, робить музичні інструменти.
 
Олександр Булига завершив роботу круглого столу, зауваживши, що ця їхня зустріч не лише захід пам'яті Івану Мазепі, а й захід, що поставив ряд питань, які потрібно досліджувати.
 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024