У Львові відкрили меморіальну дошку Любомиру Гузару

17 Березня 2024, 14:16
Фото Романа Балука 434
Фото Романа Балука

На фасаді храму Безсрібників Косми і Дам’яна відкрили та освятили меморіальну таблицю Главі і Отцю Української греко-католицької церкви, Почесному громадянину та уродженцю Львова Блаженнішому Любомиру Гузару.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Саме в цьому храмі весною 1933 року охрестили Блаженнішого Любомира. Чин благословення пам’ятної таблиці звершив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав.

«Сьогодні маємо добру нагоду призадуматися, що таке бути охрещеним і миропомазаним. Це означає стати спорідненим із самим Богом, народитися від Бога у Тайні хрещення.

Ми сьогодні просимо Блаженнішого Любомира, щоб він помолився за нас, за нашу церкву, за це місто, за усіх наших людей, які сьогодні зранені. Просимо, щоб він попросив для нас стійкості і перемоги над російським загарбником», – зауважив Патріарх Святослав.  

Від громади міста у події взяли участь заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач та директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

«Блаженніший Любомир Гузар дуже багато зробив для України і нашої церкви. Він один з тих, який творив сучасний образ нашого міста і України. Патріарх Любомир є визнаний Почесним громадянином Львова, і це найвища нагорода, яку можна надати у Львові.

У Львові є вулиця  Любомира Гузара, і тепер є пам’ятна дошка. Велика подяка усім, хто доклався до її створення. Нам треба шанувати пам'ять про цю велику людину і дійсно брати з нього приклад – жити по совісті і творити добрі справи», – сказав Любомир Зубач.

Також Патріарх Святослав освятив катехитичний клас імені Любомира Гузара, який відкрили при храмі. На урочистість завітали владики та духовенство, представники влади, жертводавці і благодійники, мешканці та гості Львова.

 Нагадаємо, що встановлення меморіальної таблиці Блаженнішому Любомиру Гузару напередодні погодив виконком Львівської мерії.

Довідково:

Любомир Гузар очолював Українську греко-католицьку церкву 10 років (2001–2011). За цей час йому вдалося перенести престол УГКЦ до Києва, фактично зробивши церкву всеукраїнською. Він також став першим в історії УГКЦ Патріархом, який зрікся престолу. Втративши зір, він не міг писати власноруч, але надиктовував тексти, які виходили як колонки в різних українських виданнях. Також він є автором чотирьох книг. Звання Почесний громадянин міста Львова Блаженнішому Любомиру було присвоєно у 2008 році. Любомир Гузар спілкувався українською, польською, німецькою, англійською та італійською мовами. Був пластуном, належав до куреня «Червона калина», де його називали братчик Любко. Блаженніший Любомир помер 31 травня 2017 року, на 85-му році життя після важкої недуги. 26 лютого 2024 року Патріарх Святослав Шевчук оголосив початок беатифікаційного процесу Блаженнішого Любомира Гузара.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024