Святі Параскеви: історія двох волинських ікон 1749 року

16 Березня 2024, 14:37
Ікони ФОТО 412
Ікони

У колекції Музею волинської ікони є два образи – різні за рівнем майстерності їхніх авторів і за вибором ними художнього стилю подачі образів, але обидві зображають Святу Параскеву, обидві датуються 1749 роком, обидві походять з Каменя-Каширського, обидві є замовними іконами і містять донаторські написи. 

Історії цих двох ікон опублікували на сторінці музею.

Ікону Святої Параскеви з Іллінської церкви Каменя-Каширського привезли до музею експедицією 1998 року і відреставрували у музейній реставраційній майстерні. 

Після зняття потемнілого захисного шару на нижній міжрамній смузі подвійного обрамлення відкрились фрагменти донаторського напису: 

«СИЮ ИКОН…У СОѠРУЖИ… МАКАРІЙ…СТЕЛЬ МАХЪ… Року 1749 МЦА … СЄНТ БРІѦ ДНѦ 5» – «Сію ікону сооружив Макарій Стельмах року 1749 мєсяца сєнтября дня 5». 

У вересні 1987 року до музею потрапила ікона Святої Параскеви з Параскевинської церкви села Осівці Камінь-Каширського району, лише у 2014 році до неї дійшла черга реставрації у Львівській філії ННДРЦУ (була у доброму стані, але записана). 

Коли відкрили первісний живопис, став очевидним цікавий донаторський напис, оригінально розміщений на міжрамних смугах подвійного обрамлення по периметру ікони: 

«Ѩ РАБЪ БЖИ ИѠАНЪ ЛОКЧУКЪ ЗЛОБЛѦ :ѠФѢРОВА ѠБРАЗЪ ƩЄИ.ДОХРАМУ Ʃ. ѾЦА НИКОЛАѦ: ДОГРАДА» КАМЕНА: …ƩЄИ ѠБРАЗЪ ЗРОБ. АѰМѲ: М..Н..» – «Я раб Божий Іоан Локчук з Олбля офірував образ сей до храму Святого Отця Миколая до града Каменя: Сей образ зроблений року 1749 м…н…».

Напис повідомляє, що ікону дарував Миколаївській церкві Каменя-Каширського житель села Ольблє (Села Ольблє Руське – нині Грудки та Ольблє Лядське – нині Осівці розташовані за п’ять кілометрів від м. Камінь-Каширський). 

«З якихось, нам невідомих причин ікона так і не була передана до Каменя-Каширського, або ж її вернули до Параскевинської церкви с. Осівці після 1964 року (руйнація церкви Святого Миколая у Камені-Каширському)», – зауважили у музеї.

Коментарі
16 Березня 2024, 19:39
У період гоніння Іллінська церква була замкнена райкомом партії. З однокласницею Людмилою мали змогу бачити храм при провітрюванні приміщення. Іконостас, та все зсередини сяяло! Це враження запам'яталося на роки! Потім там " похазяйнували " відомо хто, а потім церква згоріла. А сяйво в пам'яті!
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024