У Рівному вшанували мужність жителів Криму, які у 2014 році підтримували територіальну цілісність України

28 Лютого 2024, 08:41
Під час виставки у Рівненській обласній науковій бібліотеці. Фото: сайт бібліотеки 423
Під час виставки у Рівненській обласній науковій бібліотеці. Фото: сайт бібліотеки

Із нагоди відзначення Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у Рівненській обласній науковій бібліотеці організували книжкову виставку-бесіду «Крим: спротив триває!».

Мета такої акції – згадати та вшанувати мужність тисяч жителів Кримського півострова, які 26 лютого 2014 року вийшли у Сімферополі на мітинг задля підтримки територіальної цілісності України, – повідомили в обласній бібліотеці.

Попри те, що російські сили у Кримському парламенті намагалися проголосувати за звернення до РФ щодо введення військ у Крим ще 21 лютого, але їм не вдалося, спроба повторилася 26 лютого, але Голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рафат Чубаров разом з іншими депутатами Парламенту почали скликати людей на мітинг до Верховної Ради Криму, аби запобігти анексії. 

Одночасно з проукраїнським мітингом проходила акція партії Аксьонова «Русскоє єдінство», мітингарів розділяли міліціянти. Не зважаючи на зусилля російських сил незаконну сесію вдалося зірвати. 

Під час сутичок загинуло двоє людей, декілька десятків отримали травми, а після анексії російська влада почала переслідувати активістів. 27 лютого на півострові з’явилися російські військові, анексії уникнути не вдалося, але кримський народ висловив свою позицію щодо приєднання до росії. 

Проте кримський спротив не зупинився на цьому, після початку повномасштабної війни наші партизани передавали дані про розташування та озброєння окупантів.

Після повномасштабного вторгнення кримський спротив став ще сильнішим. 

Тому росія переслідує кримчан «за дискредитацію росармії», виконання пісень, демонстрацію символіки. Попри все, кожен злочин окупантів у тимчасово окупованому Криму прокуратура документує в рамках кримінальних проваджень, а винні особи притягуються до відповідальності. 

«Сьогодні надважливо пам’ятати про наших громадян, що залишилися в окупації, а також про політичних в’язнів Кремля, яких утримують в нелюдських умовах», – переконані організатори виставки в Рівненській обласній бібліотеці.

Листівка проти окупації Криму. Фото: Рівненська обласна наукова бібліотека
Листівка проти окупації Криму. Фото: Рівненська обласна наукова бібліотека

Також в Україні стартувала ініціатива з підтримки політв’язнів «Листи до вільного Криму», яка заохочує українців і громадян інших країн писати листи кримським бранцям Кремля.

Бібліотекарі своє чергою для підтримки всеукраїнської інформаційної кампанії «10 років спротиву окупації Криму. Спротив триває» пропонують читачам ознайомитися з книгою Анастасії Левкової «За Перекопом є земля»

У романі переплелися кримськотатарська культура, українська література і родинні таємниці. Разом з головною героїнею і її подругами киримли Аліє й українкою Альоною читач проходить довгий шлях від дитинства дівчат аж до анексії Криму росією. 

Серед кримчан побутує приказка: «За Перекопом землі немає», мовляв, байдуже, що діється за перешийком, на материку. 

Роман Анастасії Левкової показує, що земля є з обох сторін Перекопу. Тільки варто її пізнати і зшити – відкрити материк для Криму, а Крим для материка.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024