Минає річниця від дня народження Левка Боровиковського, українського поета-романтика

22 Лютого 2024, 10:29
Левко Боровиковський. Фото з відкритих джерел 285
Левко Боровиковський. Фото з відкритих джерел

Український поет-романтик, етнограф, філолог Левко Боровиковський народився 22 лютого 1806 року.

За своє творче життя поет написав понад 600 байок, 24 балади і думи, в основу яких клав, як правило, народні перекази, повір’я, переклав російською мовою твори Горація, Федра, Адама Міцкевича, – йдеться на сайті Національної бібліотеки імені Вернадського.

У 1826–1830 роках навчався на філософському факультеті Харківського університету, приєднався до групи поетів-романтиків. 

У 1838–1855 роках викладав історію, російську словесність та латинську мову в гімназіях. 

Як фольклорист підготував до друку 200 українських народних пісень і 1200 прислів’їв та приказок. Написав літературознавчу розвідку  «Обзор литературы малороссийской, народной и писательной».

Левка Боровиковського вважають серед зачинателів української романтичної течії. Він вніс у літературу нові сюжети, мотиви, теми. 

Він був першим українським поетом, котрий залишив бурлескну манеру, започатковану Іваном Котляревським, і, зрештою, став одним із перших українських романтиків, розвиваючи в  українській літературі поширений у Європі жанр, щоправда, виключно на народній основі. 

Найвідоміший в Україні автор романтичних балад. 

У тому жанрі Левко Боровиковський створив 24 твори, різні за своїми художніми вартостями, але саме вони принесли майстрові заслужену славу.

Розквіт поетичної творчості припадає на 1830-ті – 40-ві роки. 

У цей період Боровиковський створив багато балад, пісень, віршів, дум та байок. Найвідоміший твір – балада «Маруся» (1829 рік).

У творах на історичні теми висвітлював історичне минуле України в дусі ідей офіційної «народності»; у байках та віршах – переважно етичні та побутові проблеми. 

За життя поета була опублікована лише одна його книга «Байки й прибаютки» (1852 рік), написана живою народною мовою. 

Книга «Байки й прибаютки». Фото з відкритих джерел
Книга «Байки й прибаютки». Фото з відкритих джерел

Боровиковський збирав народні пісні, прислів'я, повір'я, працював над словником української мови. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024