У Луцьку діє книжкова виставка, яка присвячена родині Косачів та Драгоманових

20 Лютого 2024, 17:36
Під час відкриття виставки. Фото: Волинський національний університет 540
Під час відкриття виставки. Фото: Волинський національний університет

У навчальній лабораторії вивчення життя та творчості Лесі Українки імені Олександра Рисака у Волинському національному університеті відкрилася книжкова виставка «Родина Косачів-Драгоманових у культурному вимірі епохи кінця ХІХ – початку ХХ століття». 

Цією подією розпочалися на факультеті філології та журналістики традиційні Дні Лесі Українки в університеті, – повідомили у ВНУ.

Студенти та викладачі, які побували на відкритті виставки, пригадували особливості епохи порубіжжя, модерні віяння та течії, появу жіночих рухів, бунтарських поглядів і творчих проєктів (як альманах «Перший вінок»), а також про імперські амбіції та шовіністичну політику росії, яким намагалися протистояти члени аристократичної, дворянської родини Косачів-Драгоманових.

Ініціаторка виставки, доцентка кафедри української літератури Олена Маланій ознайомила усіх із фондами лабораторії Лесезнавства – альбомами, книгами спогадів, краєзнавчими розвідками, науковими дослідженнями, художньою біографістикою про членів родини Косачів-Драгоманових. 

«Родові гнізда, родинні історії та легенди, дворянське гніздо, волинський скарб – усе це постало перед відвідувачами виставки як потужна вітаїстична енергія, що крізь віки тільки набирає міці та цінності», – розповідають в університеті.

На виставці можна побачити збірки творів Олени Пчілки, Михайла Косача, Лесі Українки, Грицька Григоренка (Олександри Судовщикової-Косач), Юрія Косача, «Хронологію життя та творчості Лесі Українки» авторства Ольги Косач-Кривинюк, а також дослідження Леоніда Ушкалова про дядька Лесі Українки «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов». 

Книги, представлені на виставці. Фото: ВНУ
Книги, представлені на виставці. Фото: ВНУ

Експозиція виставки інтерактивна та містить деталі про інтерес Олени Пчілки до творчості Юліуша Словацького й Елізи Ожешко, а Лесі Українки – до постаті й творчості Марії Конопніцької, чиї вірші українська поетка переклала і про кого написала ювілейну статтю.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024