У Літературному музеї Уласа Самчука що у місті Рівне відбулися музейні діалоги

21 Січня 2024, 12:42
Музейні діалоги ФОТО 294
Музейні діалоги

У місті Рівне відбулися музейні діалоги: «Дерманські КОЛЯДИ у творчості Уласа Самчука».

Зустріч проходила 19 січня 2024 року у Літературному музеї Уласа Самчука. Про це пишуть на сторінці Рівненського краєзнавчого музею.

На гостину завітали вчителі та учні Рівненської гімназії №20, рівняни, просвітяни, краєзнавці. Розпочався захід із перегляду фільму Василя Рябунця «Улас Самчук у Дермані».

Завідувач музею, культоролог, краєзнавець, заслужений працівник культури України Микола Федоришин розповів, як висвітлював у своїй творчості Улас Самчук святкування Святвечора, Різдва, Щедрого вечора; колядні традиції у древньому волинському селі Дермані в умовах бездержавності.

«Літературна творчість Уласа Самчука є надійним джерелом пізнання нашої культури, звичаїв і традицій», – підкреслив Микола Васильович.

На «Музейних діалогах» була присутня професорка, кандидатка педагогічних наук, завідувачка кафедри української літератури МЕГУ Лілія Овдійчук, яка представила гостям заходу презентацію про основні світогляди і вірування українського народу з часів язичництва до прийняття християнства. Пані Лілія проклала сворідний зв'язок із тисячолітньої історії до сьогодення.

Про сучасні колядні традиції в Дермані говорила директорка народного музею Уласа Самчука Тамара Нечипорук.

«Дякую за пильну увагу до нашого земляка – Самчука. Свої традиції дерманці не забувають, примножують, передають дітям, щоб зв'язок між поколіннями не переривався», – Розповіла директорка музею.

Начальниця відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Мізоцької селищної ради Вікторія Прокопчук щиро подякувала за організований захід, побажавши Україні миру, перемоги, всім добра та достатку.

Родзинкою свята став гурт дерманських колядників з піснями-колядками, пригощання дерманськими смаколиками, спільне фотографування.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024