У Рівненському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «АЗОВ. ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ»

19 Січня 2024, 11:20
Рівненський краєзнавчий музей ФОТО 577
Рівненський краєзнавчий музей

У місті Рівне відбулося відкриття виставки «АЗОВ. ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ», присвяченої пам’яті бійців полку «Азов» з усієї України, які загинули під час оборони Маріуполя та «Азовсталі».

Захід проходив 18 січня 2024 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею. Про це пишуть на сторінці закладу.

Ініціатором та співорганізатором виставки стала Громадська організація «Родина загиблих захисників України «Серце назовні». Автором «Азов. Янголи Маріуполя» і організаторкою вшанування пам’яті воїнів є Віра Литвиненко – мама бійця з позивним «Вектор». Початковий збір інформації також здійснила Вікторія Грицаєнко (дружина бійця з позивним «Гоголь»).

Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, який наголосив на тривалості нашої боротьби – 10 років війни та 694 днів з моменту повномасштабного вторгнення. Під акомпанемент бандури головного спеціаліста Управління культури та туризму Рівненської ОВА Назара Волощука присутні виконали Гімн України.

«Цією виставкою ми мали на меті продемонструвати якою ціною виборюємо нашу незалежність. Виставка націлена не на родини загиблих азовців, а на тих, кого не торкнулась війна та на молоде покоління», – розповіла Віра Литвиненко, мати загиблого воїна «Азову» Владислава Литвиненко.

Голова Рівненської ОВА Олександр Коваль зауважив, що перебуваючи на цій посаді давно визначив для себе надважливий пріоритет – чути кожну матір та кожного батька. Олександр Сергійович подякував пані Вірі за організацію виставки та пообіцяв надати доручення профільному департаменту освіти розіслати навчальним закладам запрошення для відвідин.

«Це не лише виставка, а місце глибокої пошани перед усіма захисниками Маріуполя і України. Саме азовці своїм відважним подвигом дали основу, на якій зможе вистояти наша держава», – зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Після розповіді героїчної історії «Азову», гості заходу переглянули надихаючу та потужну Молитву Українського націоналіста (автор – Осип Мащак) у виконанні бійців полку, відео «Наш Маріуполь» та «Політ у безсмертя» (про секретну операцію 72 добровольців на гвинтокрилах, що доставили допомогу в оточений МК «Азовсталь»).

«Місто-герой буде відбудоване. Але ми ніколи не забудемо якою ціною, тому слід вклонитися усім матерям, що віддали задля цього життя своїх дітей», – виразив впевненість керівник центру «Я – Маріуполь» Богдан Дужик.

Серед загиблих на «Азовсталі» було і два друга-рівнянина – Костянтин Друзь і Віталій Семчук, обидва випускники Рівненського ліцею №12. Директорка навчального закладу Тетяна Луцюк висловила велику вдячність родинам героїв.

Капелан Ігор підкреслив, що свобода, честь, гідність і справедливість – це саме те, за що варто віддати своє життя і церква завжди готова допомогти у скрутну хвилину. Родинам воїнів капелан запропонував подарунки.

На завершення Назар Олександрович виконав пісні «Баладу про Маріуполь» та «Ой у лузі червона калина».

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024