Росія не лише викрала з музею в Херсоні полотна українського художника, а й називає його «російським»

06 Січня 2024, 17:03
Художник Микола Кузнєцов 1455
Художник Микола Кузнєцов

Російські загарбники мародерять не тільки фізично, а впродовж століть зухвало привласнюють українську культуру.

Український художник Микола Кузнєцов через свою непосидючість так і не закінчив навчання в Імператорській Академії мистецтв, але безперечний хист і любов до малювання зробили його одним із найяскравіших одеських живописців і дуже популярним художником свого часу. Його мистецтво захоплювало поціновувачів живопису, а картини «оселялися» у багатьох музеях. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Херсонського художнього музею.

Серед викраденого росіянами з цього музею є і дві його роботи: «Портрет художника М.Л. Скадовського» та «Жіночий портрет».

Проте Росія мародерить не тільки фізично — вона протягом століть зухвало прагне привласнити українську культуру. Адже серед тих, кого росіяни наполегливо записують у «російські художники», є й одесит Микола Кузнєцов. Навіть більше — вони просто заперечують його українськість, називаючи митця в російській Вікіпедії «російським і югославським» художником. 

«Югославським» — через те, що він, не сприйнявши жовтневий переворот 1917-го, емігрував до королівства сербів, хорватів і словенців, яке було пізніше реорганізовано в Королівство Югославія.Т

Тож до факту фізичного викрадення робіт музейники додають інфографіку Центру протидії дезінформації та YouTube-каналу «Культуртригер – про фейки, які просуває роспропаганда в намаганні інформаційно привласнити українського художника Миколу Кузнєцова.

 

Портрет художника М.Л. Скадовського
Портрет художника М.Л. Скадовського

Жіночий портрет
Жіночий портрет

Читайте також: 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024