В Ужгороді відкрилася виставка символів Різдва українців Карпат

29 Грудня 2023, 17:58
Експонати виставки 555
Експонати виставки

Виставка — один із варіантів експонування традиційних народних різдвяних символів, уособлених в музейних памʼятках.

В  ужгородському скансені відкрилася виставка «Символи Різдва українців Карпат» – повідомляють на фейсбук-сторінці цього музею.

На виставці представлені експонати з фондової збірки музею та лялькарки Сільвії Іллар.

У фондовій збірці музею, ідеться в дописі, зберігаються унікальні предмети, які уособлюють символи Різдва. Вони вдало поєднані з іконами (літографіями), які присвячені зимовому календарно-обрядовому циклу свят. 

На стінах яскраві вовняні килими майстрині з Рахівщини – Анни Смердул, предмети верхнього зимового одягу (ворсисті білі гуні) та головні убори чоловіків (капелюхи-«кресані»), доповнені дерев’яними різьбленими люлькою (автор – Іван Палаташ) та декоративною палицею (Федір Бабинець).

Центральним елементом виставки, навколо якого побудована експозиція, є «бетлегем» (лялькові колядники), розміщений по центру зали та символізує гурт різдвяних колядників. Композицію створила Сільвія Іллар, уродженка Ужгорода.

Різдвяний вернісаж поєднує наступні символи українців: соломʼяний дідух («сніп»), восьмигранна зірка, свічка, шопка, різдвяний оберіг - «павук». Уся група разом створює неймовірну атмосферу святкування Різдва Христового в Карпатах. 

Зірку, атрибут колядників, ототожнюють із вифлеємською, що просвітила народження Ісуса. ЇЇ вісім кутів символізують восьмий день зі створення світу. А те, що вона обертається, вказувало на її спорідненість із сонцем, яке під час різдвяних свят якраз повертало на весну.

Дідух – прадавній символ Різдва, а також зв’язок поколінь, що мусить тривати нерозривно, символ багатства та добробуту, оберіг спокою та життя роду. У деяких районах його називали просто сніп («снуп»), а подекуди – «новорічним полазником» (бо його тримали в хаті до Нового року. 

Цей сніп символізував достаток хліба і паші аж до нового врожаю (цілий рік).Шопка – макет стаєнки у Вифлеємі. Разом із головними дійовими фігурами символізує місце, де народився маленький Ісусик. Міг бути як мініатюрним, так і масштабним.

Запалена у Святвечір свічка несе багато сенсів. З одного боку вона символізує життя людини від хрещення до смерті, її готовність до зустрічі з Богом. З іншого – вогник свічки в оселі засвідчує милосердя, тепло і світло, яке поширюється від людини до людини.Старовинний народно-християнський обряд славлення Ісуса Христа піснями-колядками, коли колядники виступають в ролі ангелів, що несуть добру звістку.
 
Солом’яний павук – за біблійною легендою павук заплів вхід до печери, де Марія ховала немовля від воїнів Ірода. Можливо, тому, за давнім уявленням, різдвяний павук, складений з легких плетених із соломи ромбів і пірамідок, також мав здатність відганяти зло і наповнювати дім світлом і силою.
 
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024