Львів: на електронному ресурсі обласного архіву опублікували 150 справ Союзу оборонців міста

28 Грудня 2023, 11:20
Держархів Львівщини 321
Держархів Львівщини

Державний архів Львівської області зробив важливий крок у збереженні історичної спадщини та забезпеченні доступу до архівних документів.

У грудні поточного року на офіційному електронному ресурсі опублікована значна кількість матеріалів, серед яких 130 справ Слідчого відділу НКВС у Львівській області за період з 1939 року по 1950 рік, що містять кримінальні справи. Про це йдеться на фейсбук-сторінці установи.

А також 150 справ із фонду 266: «Союз оборонців міста Львова», що належать до дорадянського періоду (1918-1939 роки) в Україні. Ці справи містять історичні документи та матеріали, що стосуються оборони міста Львова та діяльності Союзу оборонців у цей період. Вони можуть містити інформацію про бойові дії, організаційну роботу, роль учасників та інші аспекти, зв'язані із захистом міста. Ці справи є важливим джерелом для вивчення історії Львова.

Важливим внеском в е-ресурс стало й опублікування 94 описів:

  • Ф.1 оп. 29 (Львівське воєводське управління, м. Львів), опис 29 (Комунікаційно-будівельний відділ (будівельний підвідділ)). Цей опис включає різноманітні документи з періоду 1921-1939 рр., які відображають ключові аспекти будівельної та інфраструктурної діяльності в регіоні. Серед них - розпорядження щодо будівництва шкіл, обліку будівель, листування щодо передачі приміщень для різних інституцій, відомості про заробітну плату, проєкти будівель, плани вулиць та площ міста Львова; плани, креслення окремих будівель університету у Львові, Львівської політехніки, культових споруд, державних органів тощо; плани з будівництва митних контрольних пунктів на польсько-румунському і польсько-чехословацькому кордонах; приблизні плани залізничних будівель; описи нерухомого майна; та інші важливі матеріали що увійшли в цей опис.
  • Ф.26 оп. 7 (Університет ім. Яна Казимира у Львові). Опис охоплює різноманітні сторони управління та діяльності університету у період революції 1848 року; включає розпорядження, циркуляри міністерства віросповідань і освіти, а також Галицького крайового губернаторства та університетського сенату. Опис охоплює питання організації навчального процесу, стосунки зі студентами та викладачами, а також правила зарахування на навчання.В рамках цього опису також відображені статути Львівського університету та франко-польської університетської унії. Серед іншого – листування з міністерством віросповідань і освіти, відновлення після пожежі в університеті, фінансове забезпечення діяльності факультету; матеріали засідань наукових з'їздів, статистичні відомості про роботу факультету, протоколи засідань ради професорів, анкети та облікові картки студентів, а також інші документи управління та життя університету.
  • Фонд 1262 описи 201-293, які стосуються навчальних закладів Львівського шкільного округу (об'єднаний фонд). Цей важливий архівний набір містить цінну інформацію про історію освітніх установ у регіоні. Опубліковані описи Фонду 1262 дозволяють зберегти пам'ять про розвиток освітніх інституцій, кадровий склад, навчальні програми та інші важливі аспекти навчального процесу. Це сприяє збереженню історичної спадщини та надає можливість дослідникам, педагогам та громадськості краще розібратись у розвитку освіти у Львівському регіоні через призму архівних джерел.

Завдяки систематичному опублікуванню описів як довідкового матеріалу ще більше архівних матеріалів стають доступними online. Це сприяє ефективнішому дослідженню історії та збереженню культурної спадщини регіону.

 

Читайте також: Результати дослідження: українські архіви в цілому відповідають європейській політиці доступу

 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024