У Рівному відбулися Колядні зустрічі з відомим краєзнавцем

27 Грудня 2023, 17:34
Микола Федоришин (крайній праворуч) на  своєму ювілеї в музеї 688
Микола Федоришин (крайній праворуч) на своєму ювілеї в музеї

Захід присвятили ювілею краянина.

27 грудня в Літературному музеї Уласа Самчука (місто Рівне) відбулися «II колядні зустрічі з Миколою Федоришиним», присвячені його 65-літньому ювілею – повідомляють на фейсбук-сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Захід розпочала старша наукова співробітниця Музею Уласа Самчука Олена Панасюк з представлення заслуг та творчого шляху Миколи Федоришина – відомого культуролога, краєзнавця, культурний, громадського та політичного діяча.

Сам ювіляр представив присутнім свій новий творчий доробок – книгу «Спадщина Пересопниці заради безпеки». У ній зібрані статті автора, опубліковані раніше у наукових фахових та музейних виданнях. 

Микола Федоришин підкреслив, що видання є актуальним на фоні воєнної та ідеологічної агресії Росії проти викривлень історії та культури України, адже спадщина Пересопниці зберігає справжню історію Давньої Русі.

Цікавим для перегляду став уривок з вистави «Пересопницька осінь» за однойменною поемою Вікторії Климентовської у виконанні акторів народного аматорського театру «Зорецвіт».

Другою частиною заходу стали виступи відомих у Рівному гурту традиційного поліського співу «Ранкова роса» під керівництвом Алли та Юрія Ковальчуків, які представили неповторний «Різдвяний вертеп». 

Свій тіньовий вертеп показав рівненський казкар Корній Демидюк. Також прозвучали давні колядки у виконанні лірника Андрія Ляшука та бандуриста Назара Волощука

Своїм співом привітали ювіляра фольклорні гурти «Горина» та «Джерело» .

Сучасну щемливу колядку «Там під Бахмутом…» виконав онук Миколи Федоришина Ярослав.

До вітань долучилися представники громадськості, письменники, художники, друзі, колеги та родина.

 

Читайте також: У Рівному вчилися, як використовувати пам’ятки з користю для громади

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024