У музеї Миколаєва зберігається рідкісна картина українського художника Івана Рашевського

24 Грудня 2023, 17:05
Іван Рашевський 571
Іван Рашевський

Важка доля творчого доробку відомого українського художника, одна з картин якого  є фондосховищах Миколаївського обласного  художнього музею імені В.В. Верещагіна.

Ідеться про картину Івана Рашевського (1849–1921) «Купальниця» – повідомляють на фейсбук-сторінці вищеназваного закладу.

Творче життя митця, зазначається в дописі, багатогранне та різноманітне: крім створення картин, він також активно займався скульптурою, колекціонував репродукції та був запрошений до колективу розписувачів новозбудованого Володимирського собору в Києві.

За легендою, рід Рашевських мав тюркське коріння й розпочався від людини на прізвисько Малік, що свідчить про те, що засновник роду був турецького або татарського походження. Родина осіла на Чернігівщині й мала маєток у селі Осняки Чернігівського повіту (нині у складі Ріпкинської територіальної громади Чернігівського району). Саме цей маєток став творчою майстернею художника.

У 1912 році Рашевський впритул зайнявся музейною справою, адже отримав посаду директора Музею українських старожитностей імені Василя Васильовича Тарновського в Чернігові. Там він упорядковував музейну спадщину та наполегливо працював над уже затвердженим проєктом пам’ятника Тарасу Шевченку

На жаль, за життя Рашевський не зміг довести роботу над пам’ятником Кобзарю до кінця – на заваді стали Перша світова війна, більшовицький переворот 1917 року та радянсько-українська війна, що розпочалася слідом за ним. 

Земний шлях художника обірвався в ніч з 20 на 21 липня 1921 року, його поховали на цвинтарі Вознесенської церкви. 

Прикро, але Вознесенську церкву і цвинтар з могилою Рашевського та іншими похованнями радянська влада знищила під час відбудови Чернігова після Другої світової війни. 

Важка доля спіткала і творчий доробок митця: значна його частина була втрачена під час Другої світової війни, збереглося лише близько 40 робіт. І одна з них, картина «Купальниця», зберігається в миколаївському музеї.

 

 

Читайте також: У Миколаєві до Різдва відкриється виставка української ікони

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024