У селі на Волині діятиме виставка різдвяної атрибутики

25 Грудня 2023, 10:40
Дідух 415
Дідух

Анонсуючи різдвяний захід, музейники розповідають про дідух, що прикрашає святкові оселі українців на Святвечір. 

Упродовж грудня-січня в Історичному музеї села Княгининок, що біля Луцька, діятиме виставка різдвяної атрибутики та предметів, які використовувалися під час обрядових та щоденних зимових розваг – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.

Музейники запрошують оглянути та дізнатися більше про меланківську козу, колядницьку звізду, маски ряджених та ще багато іншого. 

Зокрема, про дідух – снопик збіжжя, що останніми роками прикрашає святкові оселі українців на Святвечір. 

Коли сонце хилилося до заходу, ідеться в дописі, господарі починали готування домашній вівтар з найважливішого домашнього знаряддя та житнього снопа — символу врожаю. Господар вносив сніп, переступаючи поріг, скидав шапку та вітався з господинею, ніби вперше входить до хати.

«Віншую вас із щастям, здоров’ям, з цим Святим Вечором, щоб ви в щасті і здоров’ї ці свята провели та других дочекались — від ста літ до ста літ, поки нам Пан Біг назначить вік!» – казав, підносив дідуха високо над столом і ставив на покутті, під образами. 
Відтак  перев’язував його залізним ланцюгом і клав біля нього ярмо, чепіги від плуга та хомут. Усе це господиня накривала новою білою скатертиною.
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024