У Дубні польський режисер розповів про документальне кіно у воєнний час

20 Грудня 2023, 12:07
Єжи Залєвський (у центрі) в Дубенському замку 373
Єжи Залєвський (у центрі) в Дубенському замку

Зустріч дубенців  із відомим кіномитцем у рамках майстер-класу.

Днями відомий польський кінорежисер та продюсер Єжи Залєвський удруге протягом нинішнього року завітав до Дубенського замку – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.

Кілька місяців тому, ідеться в повідомленні, він разом із творчою групою презентував тут документальний фільм «Анна Валентинович. Звідки ми прийшли, ким ми є і куди прямуємо» про українську матір польської «Солідарності». Й ось нова зустріч з кіномитцем – у рамках майстер-класу «Документалістика у воєнний час».

Ділячись секретами створення кінодокументалістики, Єжи Залєвський зауважив, що документальне кіно не має чітких правил і його створення базується на власних враженнях, свідченнях, побаченому та інтерпретаціях. Режисер намагається втілити в образах своїх персонажів не лише історію, але й емоції та душевний стан людей під час важливих історичних подій.

Нині режисер працює фактично над продовженням фільму про Анну Валентинович. Але його сюжетна лінія дещо переосмислена, а сценарій масштабований у координатах великої війни в Україні. Стрічка отримала назву «Відповідь». Бо насправді найбільша після Другої світової війна у Європі ставить безліч життєво важливих питань, на які суспільство шукає відповіді. Одне із таких: чому за стільки років поляки й українці не змогли встановити українське походження Анни Валентинович? Можливо, відповідь криється у непростих українсько-польських стосунках у політиці?

Єжи Залєвський покладає велику надію на створений разом із головою Незалежної медіапрофспілки, доцентом  Острозької академії Сергієм Штурхецьким  Центр імені Анни Валентович у Рівному. Він бачить у ньому майданчик для українсько-польського взаєморозуміння, який у першу чергу має виконувати своє культурне призначення:видання і обмін книг українських і польських авторів, створення та перегляд документальних та художніх кінострічок на історичну тематику тощо.

Читайте також:  «Я не приїхав сюди, щоб вчити українців документувати війну», – польський режисер Єжи Залєвський у Рівному

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024