Створили 3D-модель найдавнішої писанки на Дубенщині

17 Грудня 2023, 13:18
Писанка з Дубенського замку 499
Писанка з Дубенського замку

Писанка, яку знайшли в Дубенському замку, пов'язана з періодом літописної історії міста Дубен.

Завдяки Максиму Мельничуку можна побачити 3D-модель найдавнішої писанки на Дубенщині. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Дубенського замку.

Писанку давньоруського часу знайшли під час археологічних шурфувань на території замку князів Острозьких у Дубні в листопаді 2023 року. Писанка була в частково дослідженій ямі з фрагментами посуду кінця ХІ — початку ХІІ ст., що перерізала об'єкт Х століття.

На основі аналогій оздоблення та кольористики використаних полив, виріб належав до продукції київських ремісників. На думку дослідників, такі писанки виготовлялись у майстернях, що спеціалізувалися на виготовленні керамічних полив'яних плиток на підлогу — дорогому і престижному елементі оздоблення багатих садиб і палаців Київської Русі.

У системі дохристиянського світогляду давніх слов'ян яйце втілювало образ джерела народження та оновлення світу. З розквітом давньоруського ремесла багато прикрашені яєчка набули значення оберега від злих духів, своєрідного сувеніра чи й, можливо, іграшки, що притягує добробут і достаток у дім. Для цього, зокрема, у порожнисту середину писанки клали маленьке калатальце, тому вона видавала характерний звук. Зі зміцненням християнства в середині ХІІ століття писанки перестають виготовляти.

Писанка, знайдена в Дубенському замку, пов'язана з періодом літописної історії міста Дубен. У той час територію, на якій було збудовано бастіонний замок, займало довкола місто, де стояли заможні двори бояр, купців та ремісників, наближених до княжих посадників Дубна чи й самого князя. Шляхом торговельних та культурних зв'язків із Києвом писанка потрапила до когось із цих мешканців.

Такі писанки, особливо у добре збереженому стані, є рідкісною знахідкою на землях Київської Русі. Її  3D-модель можна побачити тут.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024