Опублікували листи Павла Скоропадського та його сина, що зберігаються в архіві Служби зовнішньої розвідки

16 Грудня 2023, 17:51
Павло Скоропадський 852
Павло Скоропадський
У Віртуальному музеї української діаспори опублікували листування між гетьманом Павлом Скоропадським та його сином гетьманичем Данилом Скоропадським (15 листів).
 
Це відбулося в межах співпраці з Державним галузевим архівом Служби зовнішньої розвідки України. Про це повідомляє музей.
 
Серія листів датована періодом від 26 січня до 30 вересня 1938 року. Данило написав до батька 13 листів і два – батько до сина. 
 
Оригінали листування знаходяться в Державному галузевому архіві Служби зовнішньої розвідки України, в особовій справі 7242, яка містить тисячі різного роду документів із канцелярії гетьманича Данила за 1937-1938 роки. 
 
«Якимось чином, обставини чого ще варто прояснити, матеріали канцелярії опинилися у радянських розвідників, а звідти перейшли в спадщину до Державного галузевого архіву Служби зовнішньої розвідки України. Скани листів опубліковані із дозволу правовласника», – йдеться в повідомленні.
 
Саме по собі це листування, як і інші матеріали зі справи 7242, має надзвичайну історичну вагу. Його додаткова цінність полягає у тому, що із 11 вересня 1937 року і до 10 січня 1938 року гетьманич за дорученням батька здійснив тривалу подорож до США і Канади.
 
У своїх листах він ділився із батьком і водночас лідером гетьманського руху своїми враженнями, оцінками тодішніх подій, перспективами, особистими та навіть інтимними справами.
 
З листа від 24 лютого дізнаємося, що гетьманич був знайомий із Генрі Фордом. У листі від 8 листопада 1938 року батько суворо наказує сину не одружуватися із «канадійками».
 
У листі від 26 вересня 1938 року Данило обіцяє батькові говорити із американськими редакторами газет, зокрема головним редактором Нью-Йорк Таймс, щодо підтримки ними одного послання Шептицького. Швидше за все йдеться про послання від 2 серпня 1938 року, в якому засуджено нищення поляками православних святинь на Волині, Поліссі, Холмщині і Підляшші.
 
У листі від 24 серпня Данило розповідає батькові як бував у Єльському університеті, зокрема в місцевій бібліотеці, яку за кількістю томів у ній називає другою в світі. У тому ж листі ділиться враженнями про зустріч із всесвітньовідомим винахідником українського походження Ігорем Сікорським.
 
У листі від 10 серпня гетьманич признається батькові у своєму захопленні Нью-Йорком та пояснює чому «Велике яблуко» так припало йому до душі.
 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024