Полотна художника Володимира Жупанюка в Музеї волинської ікони

10 Грудня 2023, 16:59
Володимира Жупанюк і його картина «Холмська Богородиця у подіях та фактах» 652
Володимира Жупанюк і його картина «Холмська Богородиця у подіях та фактах»

У Музеї волинської ікони зберігаються картини волинського художника Володимира Жупанюка «Холмська Богородиця у подіях та фактах» і «Хліб наш насущний…». 

За 30 років діяльності Музею волинської ікони його колекція поповнювалася коштом проведення збиральницьких експедицій, дарунків від приватних осіб, передачі пам’яток релігійними громадами і священнослужителями, правоохоронними органами та митницею – ідеться на фейсбук-сторінці цього закладу.

Частина надходжень – це купівля експонатів коштом меценатів та благодійних фондів. Саме таким шляхом до збірки музею потрапили дві роботи волинського художника Володимира Жупанюка «Холмська Богородиця у подіях та фактах» і «Хліб наш насущний…». 

У 2018 році стараннями благодійного фонду «Рідна Волинь» для музею була придбали сакральну картину «Холмська Богородиця у подіях та фактах», яка відображає основні віхи та історію реліквії, переказів, пов’язаних з нею, та містить зображення людей, які були причетні до її збереження, порятунку та пошанування. 

Працюючи над картиною, Володимир Жупанюк багато часу провів у музеї, спілкуючись з працівниками, ретельно вивчаючи історію ікони та мистецькі особливості її написання. Сьогодні твір майстра експонується поруч з копією Холмської Чудотворної ікони Богородиці і викликає неабиякий інтерес у відвідувачів. 

Картина «Хліб наш насущний…» була придбана коштом волинської компанії «WEST AUTO HUB» у 2021 році. Масштабний твір своєрідно трактує євхаристичну тематику та основні віхи життя Ісуса Христа, доповнюючи пейзажами Луцька та зображеннями давніх сакральних споруд Волині. 

Твір вирізняється не тільки глибоким філософським задумом, а ще є яскравим ілюстративним матеріалом з давньої історії рідного краю. Написанню картини також передувала кропітка дослідницька праця художника з вивчення теми. 

Твір «Хліб наш насущний…» демонструвався на виставках у Музеї волинської ікони та Волинському краєзнавчому музеї, був предметом обговорення на творчих зустрічах митця з волинянами.

 

«Хліб наш насущний…»
«Хліб наш насущний…»

«Холмська Богородиця у подіях та фактах»
«Холмська Богородиця у подіях та фактах»

 

Читайте також:  Помер волинський художник Володимир Жупанюк

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024