У Дубні провели міжнародну конференцію та презентували книжку про чехів Волині

28 Листопада 2023, 12:34
У Дубні презентували збірник «Чехи на теренах Волині» 604
У Дубні презентували збірник «Чехи на теренах Волині»

Дубенському чеському товариству виповнилося 30 років, з нагоди цієї дати в місті відбулися заходи.

На днях у Дубенському замку відбулася міжнародна конференція з нагоди 30-річчя Дубенського чеського товариства «Стромовка» та 160-річчя переселення чехів до України – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.

Вітаючи учасників конференції, директор Заповідника м.Дубна Леонід Кічатий згадав цікавий факт зі свого життя, який напряму стосується історії українських чехів. Його тесть Ярослав Кубелка, етнічний чех, знаний на Тернопіллі букініст, власноруч переклав «Історію волинських чехів» відомого професора-історика Ярослава Вацуліка українською. 

10 років тому тритомник вагомої праці презентували у Дубенському замку в присутності Генерального консула Чеської Республіки у Львові. У фондах Заповідника, як реліквія, зберігаються кілька примірників цього видання, як і чернетки перекладу.

Також у присутності Консула Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Владіміра Кадлеца презентували збірник матеріалів «Чехи на теренах Волині». Очільниця товариства Світлана Магель подякувала Генконсульству, Державному історико-культурному заповіднику м.Дубна та авторам статей, завдяки яким п’яте число збірника побачило світ.

Своєю чергою, Владімір Кадлец подякував організаторам конференції за їхні зусилля у відзначенні двох важливих для чеського народу дат і запевнив, що Чехія буде підтримувати Україну не лише до перемоги у війні з Росією, але й допоки наша країна не стане повноправним членом Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу.

Відкриття нових сторінок в історії чехів на Волині, передачі наступним поколінням історичної пам’яті побажали учасникам міжнародної конференції голова Дубенської районної військової адміністрації Всеволод Пекарський, депутат Дубенської міської ради Роман Дворжак.

Неодноразово у зеленій залі палацу князів Любомирських того дня згадували ім’я Антоніни Пономаренко, яка впродовж багатьох років очолювала Дубенське чеське товариство «Стромовка», серцем вболівала за інтереси представників національної меншини у місті. Антоніна передала вітання учасникам конференції зі словами: «Стромовка живе і буде жити!»
 
На пленарному засіданні конференції з цікавими доповідями виступили директор музею «Ремісничий двір» (м.Житомир) Федір Євтушенко, голова Національної ради чехів в Україні Людмила Чижевська, відомий краєзнавець, історик, перекладач В’ячеслав Шляховий, кандидат історичних наук, краєзнавець Іван Пущук, краєзнавиця, музеєзнавиця Тамара Дмитренко, майстер декоративно-прикладного мистецтва, краєзнавець Микола Бондарчук, молодша наукова співробітниця відділу історії Заповідника м.Дубно Юлія Мацюк.
 
Відкривав і завершував роботу конференції виступ відродженого вокального ансамблю «Стромовка».
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024