Волинське сницарство: аналой кінця ХІХ – початку ХХ століття зі старих музейних фондів

27 Листопада 2023, 09:14
Аналой кінця ХІХ – початку ХХ століття 458
Аналой кінця ХІХ – початку ХХ століття

У збірці Музею волинської ікони зберігаються різноманітні предмети дерев'яного церковно-обрядового мистецтва, зокрема аналой кінця ХІХ – початку ХХ століття.

В облаштуванні українського храму особливе місце займають художні вироби з дерева. Цікавим взірцем волинського сницарства є аналой кінця ХІХ – початку ХХ століття, що походить зі старих музейних фондів – ідеться на фейсбук-сторінці цього закладу.

Аналой, налой, поставець (від грецького «analogeion» – дослівно «підставка для книг»), – це високий вузький з похилистим верхом чотирикутний столик. В інтер'єрах храмів аналої відомі з ХІ століття, використовувалися на той час як трибуни.

В українських храмах найдавніші збережені аналої датують XVII—XVIII століттями. Вони є повністю дерев’яні, інколи окремі їх деталі виготовлені з інших матеріалів, тканини або ж шкіри. 

Аналої поділяють на нерухомі стаціонарні (для хрестів, ікон) та рухомі (переносні), виготовлені у вигляді невеликих дерев’яних столиків різної форми з одним чи двома стояками. Нерідко вони використовуються як кафедра, коли священник читає Євангеліє, або як підставка для літургійних предметів, коли на нього кладуть для поклоніння Євангеліє, хрест, ікону та свічки. Крім того, при аналої відправляються святі таїнства – хрещення й вінчання, панахиди, парастаси, акафісти та різні чини освячення та благословення. 

Аналой з музейної колекції має типову для західноукраїнських храмів конструкцію. До квадратної основи прикріплені дві широкі, фігурно вирізані ніжки-стояки. Весь виріб пофарбований у темно-коричневий колір, основа та стояки з обох сторін розписані симетричним орнаментом світло-вохристих відтінків, в основі декору – мотив рослинних пагонів. У верхній частині конструкція з’єднана двома прямокутними дошками з круглим отвором по центру. До них кріпився рухомий пюпітр, який не зберігся.

Довідково. Сницарство — художня обробка дерева та карбування по металу, у тому числі наскрізне (ажурне), рельєфне та плоске різьблення.

 

Читайте також: Товариство, яке заснував у Холмі Тарас Бульба-Боровець, друкувало кольорові репродукції шанованих ікон

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024