«Голоси Революції гідності»: свідчення учасників Євромайдану з нині тимчасово окупованих регіонів

23 Листопада 2023, 12:30
Революція Гідності 356
Революція Гідності

До цьогорічної кампанії відзначення десятої річниці Революції Гідності Український інститут національної пам'яті підготував нову серію роликів про ті події. 

У фокусі цієї серії роликів з відеопроєкту «Голоси Революції гідності»,– ідеться на сайті Інституту, – фрагменти спогадів учасників масових протестних акцій листопада 2013 року на підтримку євроінтеграційного руху України, які відбулися у нині тимчасово окупованих Росією територіях. Адже такі масові протести відбувались по всій території України. 

У Криму, на Донбасі, в Запорізькій та Херсонській областях люди виходили на публічний протест, декларуючи свою прихильність до європейського майбутнього України, в противагу нав’язуваного режимом Януковича «русского мира». 

Розповіді учасників Революції гідності записані у 2014-2018 роках у межах проєкту «Майдан: усна історія». Головна мета проєкту – нагадати українцям події десятирічної давнини. Першу серію роликів з очевидцями найтрагічніших подій Революції гідності 18-20 лютого 2014 опубліковано минулого року. 

Нагадаємо, що  21 листопада 2013 року, на Майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не тільки України, а й усього світу починається новий етап і що події, які відбуватимуться наступні 94 дні – перший крок на шляху до драматичних геополітичних змін.

17 лютого 2021-го Верховна Рада України визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Довідково. Відеосвідчення зібрані командою Українського інституту національної пам'яті для Архіву усної історії у 2014–2018 роках. Вони об’єднані проєктом «Майдан: усна історія» й складаються зі спогадів про протести в Києві та інших регіонах України. На лютий 2022 року записано 1250 інтерв’ю. 

Їх проводили працівники УІНП, науковці, викладачі, волонтери, музейники, архівісти з різних міст. Серед тих, хто поділився спогадами: самооборонівці, волонтери, медики, священники, студенти, координатори протестних акцій та інші. На основі спогадів вийшла видавнича серія «Майдан від першої особи».

Відеоролики проєкту «Голоси Революції гідності»

Фрагмент спогадів співкоординатора кримського Євромайдану Андрія Щекуна.

 

 

Фрагмент спогадів ініціаторки херсонського Майдану Валентини Крицак.

 

 

Фрагмент спогадів співкоординатора донецького Євромайдану Артура Шевцова.

 

 

Фрагмент спогадів фотолітописця луганського Євромадану Олександра Волчанського. 

 

 

Читайте також: В ЛНТУ облаштували книжкову виставку до Дня Гідності та Свободи

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024