Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання «скіфського золота»

22 Листопада 2023, 15:11
«Скіфське золото» повернуть в Україну 713
«Скіфське золото» повернуть в Україну

Українські артефакти незабаром повернуться додому.

Міністерство культури та інформаційної політики України та Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету  домовилися про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ. З 2014 року вони експонувалися на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах. Про це повідомляють на сайті Міністерства.

Документ про це підписали т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен

Музейні предмети включають колекції Кримських  республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» та Національного заповідника «Херсонес Таврійський». 

«Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як «скіфське золото», додому в Україну», – повідомив Ростислав Карандєєв.

Він висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

Читайте також:  Скіфське золото в Іспанії: слід УПЦ МП

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024