В Ужгороді до столітнього ювілею періодики Закарпаття доповнили музейну експозицію новими експонатами

06 Листопада 2023, 17:10
Фрагмент обкладинки журналу для дітей, який виходив в Ужгороді 470
Фрагмент обкладинки журналу для дітей, який виходив в Ужгороді

У рамках проєкту «СтоЛітТому» працівники музею доповнили експозицію «Закарпаття між двома світовими війнами» цікавими експонатами – друкованими періодичними виданнями, які почали виходити в 1923 році.

На той час, ідеться на сайті Закарпатського обласного краєзнавчого музею,  уже всі добре усвідомили вплив друкованого слова на свідомість народу. Тому на початку 1920-их років активно реєструються різноманітні періодичні видання. 

В умовах правової Чехословацької Республіки заснувати газету було неважко, свобода слова та преси гарантувалися Конституцією, хоча були випадки, що через цензуру вилучали деякі статті або їх частини. Рідко, але можна знайти у деяких видання порожні сторінки з написом «сконфісковано». 

У цей час уже можна говорити про велику різноманітність закарпатської періодики: читач міг віднайти інформацію рідною мовою від суспільно-політичної до вузько фахової. З’явилися видання, які були орієнтовані не лише на доросле населення, але й на дітей та молодь. Сто років тому були засновані періодичні видання, які користувалися великою популярністю серед широких верств населення нашого краю.

Наприклад, часопис для пластової молоді Підкарпатської Русі «Пластун. Junák. Cserkész» виходив у 1923 – 1935 роках. Редагували у різний час його Й. Плешек, Ю. Ревай, А. Ворон. Часопис складався з окремих рубрик, які час від часу змінювалися. Серед дописувачів були як відомі у краї публіцисти, так і молоді лідери пластового руху.

Часопис «Підкарпатська Русь» присвячений широкому пізнанню рідного краю, виходив у 1923 – 1934 роках. Редагували у різний час І. Панькевич, П. Яцко, А. Штефан та ін. Тут друкувалися матеріали з історії Закарпаття, статті, присвячені визначним діячам, розвитку шкільництва, друкарства. Часопис друкував і твори художньої літератури. Авторами багатьох матеріалів були А. Волошин, В. Гаджега, О. Маркуш, І. Кондратович та ін.
 
Часопис для дітей шкільного віку «Пчолка» спочатку був додатком до фахового журналу «Подкарпатське пчолярство», а з 1924 – ілюстрований щомісячний журнал для дітей та дорослих і виходив до 1932 року. Головний редактор видання – А. Волошин, адміністратор — П. Кукурудза. На сторінках журналу друкувалися пізнавальні статті, краєзнавчі матеріали, літературні твори. Багато місця відводилося розповідям про бджіл, звірів, птахів та флору.
 
Редактором часопису для молоді «Наш родний край» був О. Маркуш. Перший пробний номер вийшов у кінці 1922 року і видавався до 1939. Більша частина статей у часописі були присвячені етнографічним, історичним, географічним описам сіл, промислів, обрядів, звичаїв та вірувань.

Ці друковані періодичні видання та багато інших можна побачити в експозиції музею.
 
 
 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024