У Луцьку представили виставку інформаційно-пропагандистських листівок ОУН і УПА

14 Жовтня 2023, 10:44
Презентація виставки 673
Презентація виставки

Історична година з презентацією тематичної виставки про повстанські листівки.

«Повстанські листівки – це також зброя!» – під такою назвою на днях відбувся захід у Волинському краєзнавчому музеї, присвячений 81-й річниці постання УПА. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.

Відвідувачам представили виставку оригіналів інформаційно-пропагандистських листівок ОУН і УПА,  які слугували свого роду закликом українців до боротьби з радянською тоталітарною машиною. Спікерами заходу виступили співробітники науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Людмила Пінчук та Богдан Зек.

Докторка філософії, провідна наукова співробітниця музею Людмила Пінчук розповіла про інформаційний напрям у боротьбі українського визвольного руху, референтури пропаганди, їхню структуру, працівників, завдання. 

Запілля УПА видавало часописи, організовувало роз’яснювальну роботу. Листівки та друковані видання повстанців часто з’являлися у напівтемних криївках, які освітлювалися лише гасовими лампами, зразок якої представлений на виставці.

Чи не найвідомішим художником у лавах українського підпілля був Ніл Хасевич, колекція робіт якого зберігається у Волинському краєзнавчому музеї. Його графікою доповнені тексти багатьох листівок повстанців. Легендарному діячу присвячена низка документальних фільмів, фрагмент якого показали відвідувачам.

Завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Богдан Зек відтворив історію листівок з виставки, їхній шлях до музею. 

Восени 1950 року житель села Годомичі отримав їх від повстанців і за допомогою своїх родичів поширив у селі та в містечку Ківерці. Згодом вони стали речовими доказами у кримінальних справах, як проти самих повстанців, так і тих, хто надавав їм допомогу. 

Радянська тоталітарна система покарала всіх фігурантів справи 25 роками позбавлення волі. Вирок пізніше змінили, але тавро «ворога народу» супроводжувало людей упродовж життя. Після розпаду СРСР, ці листівки були передані архівом управління Служби безпеки України у Волинській області краєзнавчому музею.

Історична година завершилась презентацією тематичної виставки й традиційним фотографуванням.

 

Читайте також:  У мережі показали великодні листівки УПА

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024