Жителі Рівненщини, яких засудила радянська влада, можуть отримати статус реабілітованих

06 Жовтня 2023, 16:33
Жителі Рівненщини, яких засудила радянська влада, можуть отримати статус реабілітованих 794
Жителі Рівненщини, яких засудила радянська влада, можуть отримати статус реабілітованих

Жителі Рівненської області, яких в 1944-1951 роках засудила радянська влада до ув’язнення або примусово виселення до різних регіонів росії можуть отримати статус реабілітованих та потерпілих.

Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

Це трагічні історії цілих родин, де батьки та діти стали жертвами тоталітарної машини, яка нищила будь-які прояви національного. 

Щоб відновити історичну справедливість 25 осіб, які в ті роки проживали на території різних районів Рівненської області, можуть отримати статус реабілітованих, ще 5 – потерпілих від репресій.

Відповідне рішення прийняла регіональна комісія з реабілітації при Рівненській обласній державній адміністрації на підставі заяв громадян або їхніх родичів. В засіданні комісії взяв участь заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк.

«Щоразу, коли ми збираємося на засідання, то чуємо все нові й нові історичні факти про те, як наш північний сусід намагався нас знищити як націю. Кількість тих, хто потрапив в тоталітарне горнило, - щоразу вражає. Це цілі родини, які примусово були вивезені в найвіддаленіші регіони радянської росії з упевненістю, що не повернуться в рідну Україну. На щастя, частині таки вдалося повернутися. Тому сьогодні справа честі  - відновити історичну справедливість, надавши цим людям належний статус», – пояснив Сергій Свисталюк.

Читайте також: «Як українці чинили опір у ГУЛАГу», – історики Віталій Ляска та Леся Бондарук

Довідково:

Засідання регіональної комісії з реабілітації відбувається на виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (зі змінами). Свої рекомендації регіональна комісія надсилає до національної комісії з питань реабілітованих, яка і приймає остаточне рішення щодо надання такого статусу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024