Закарпатські митники вилучили на кордоні 18 цінних антикварних та колекційних творів мистецтва

05 Жовтня 2023, 12:36
Одна з вилучених картин 877
Одна з вилучених картин

Вилучені в громадянина твори мистецтва, які він намагався незаконно ввезти в Україну, експерти оцінили в понад мільйон гривень.

У Закарпатську митницю надійшла офіційна відповідь від експертів Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая з висновком мистецтвознавчої експертизи 18 художніх картин, які митники вилучили в громадянина через порушення митних правил повідомляють на фейсбук-сторінці цієї установи.

Затримання художніх творів відбулося ще місяць тому, зазначається в повідомленні, коли водій мікроавтобуса намагався їх завезти на митну територію «зеленим коридором» без декларування.

Повертаючись із Чехії через митний пост «Ужгород-автомобільний», що на українсько-словацькому кордоні, 35-річний закарпатець під час митного контролю запевняв про відсутність будь-якого товару, що підлягає декларуванню. Проте на підставі аналізу та оцінки ризиків інспектори-пошуківці перевірили вміст багажного відсіку мікроавтобуса та виявили 18 художніх картин. 

Вони лежали серед різних пакунків, коробок та сумок з речами особистого користування, які водій перевозив на прохання інших людей. Незадекларовані картини різних жанрів (портрети, пейзажі, натюрморти тощо) були вилучені для проведення експертизи щодо визначення їх на предмет культурної та історичної цінності.

Відповідь не забарилася. За оцінками мистецтвознавчої експертизи загальна вартість цих картин становить 1,273 мільйона гривень. Також комісія дійшла висновку, що вони мають художню, антикварну та колекційну цінність. 

Так, наприклад, авторська картина P. Ferretti «Природа» (1910 рік) оцінена експертами в 120 тисяч гривень, а художника Бейли Івані-Грюнвальдт «Пейзаж з кіньми» (1920 рік) – у 350 тисяч гривень,  а невідомого автора «Міфологічна сцена» (друга половина 19 століття) – 120 тисяч гривень.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024