На Рівненщині відзначили 100-річчя з дня заснування історичної споруди пожежного депо

24 Вересня 2023, 16:59
Відзначення 100-річчя з дня заснування історичної споруди пожежного депо у Дібрівці. Фото: пресслужба ДСНС у Рівненській області 447
Відзначення 100-річчя з дня заснування історичної споруди пожежного депо у Дібрівці. Фото: пресслужба ДСНС у Рівненській області

На Рівненщині відзначили 100-річчя з дня створення добровільної пожежної команди та будівництва пожежного депо чеськими колоністами у 1923 році.

Захід пройшов 22 вересня у селі Дібрівка Великоомелянської громади Рівненського району. Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Рівненській області.

У заході брали участь представники Генерального Консульства Республiки Польща в Луцьку, Громадської організації «Асоціація добровільних пожежних команд України», Рівненської спілки волинських чехів, Великоомелянської сільської ради, гості з Республіки Польща (байкери Волинського рейду мотоцикльованого), представники пожежно-рятувальної служби Рівненщини та небайдужі мешканці громади.

Історичну споруду пожежного депо, побудували чеські переселенці сто років тому у селі Дібрівка (нині Рівненський район). Добровільна пожежна команда входила в об’єднання Товариства добровільної пожежної охорони (STRAŻ OGNIOWA OCHOTNICZA WE WSI DĄBROWCE).

Чеські колоністи були запрошені урядом Польщі для проживання та розвитку сільського господарства на Рівненщині, землі якої у той час входили до складу Другої Речі Посполитої.

У 1923 році в селі чеські колоністи заснували пожежну команду та збудували пожежне депо. Кількість членів команди становила 22 особи. Команда виїздила на пожежі в радіусі п'яти кілометрів до населених пунктів: Грушвиця, Жорнів, Олибів, Мартинівка, Переділи. На території діяльності пожежної дружини було 800 будинків та 2500 мешканців.

Пожежна команда користувалася великою повагою не тільки в Дібрівці, але й у сусідніх українських селах, де часто брала участь у ліквідації вогню й порятунку їх майна. Джерелом доходів добровільної пожежної команди були самостійні добровільні внески. Стан каси складав орієнтовно 400 злотих на рік.

Бойова готовність пожежної добровільної команди: готова до виїзду впродовж десять хвилин. Навчання з добровольцями відбувалися один один раз на тиждень, в неділю з 7 до 10 години ранку.

Раз на рік начальник добровільної пожежної команди проводив навчальну тривогу в нічну пору, другий раз раптова тривога проводилася інструктором пожежної дружини.

На базі добровільної пожежної команди був свій оркестр у кількості 11 осіб. Станом на 1 березня 1936 року чисельність команди складала 33 особи.

У 1939 році із захопленням влади «совєтами» добровільна пожежна команда припинила своє функціонування. Будівлю пожежного депо відновлювали спільними зусиллями рятувальників ДСНС Рівненщини та небайдужих жителів Великоомелянської сільської ради з початку 2020 року.

За цей час повністю провели зовнішні та внутрішні будівельні роботи, виконали капітальний ремонт, повернули історичну автентичність будівлі та насичено пожежним інвентарем початку 20 років ХХ століття.

«Відновлена будівля пожежного депо є історичною та культурною пам’яткою, що об’єднує й зміцнює дружні та партнерські відносини між українським, польським та чеським народами», – йдеться у повідомленні.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024